Det här är framtidens mission

När världen säger stopp tvingas Guds folk vara innovativa. Tillsammans med Eugene Bach har vi rest runt för att bjuda in entreprenörer att vara med och förändra världen genom företagande som mission. 

Evangelister är inte välkomna överallt, men det innebär inte att Guds utsända ger upp kampen. Tvärtom. Det är då äventyret verkligen börjar. Många kom på våra event för att höra erfarne entreprenören Eugene Bach berätta om en missionsmetod som fungerar ändå – att starta företag.

Kyrka och arbete skiljs ofta åt men tillsammans skapar de stora möjligheter. Missionärerna hålls under radarn och kan verka i ett land de kanske inte ens fått resa in i annars. Företaget blir en plattform att sprida evangeliet utifrån, en naturlig mötesplats där man kan bygga relationer. När allt etablerats kan verksamheten dessutom bli inkomstbringande.

Under eventen är det många entreprenörer som förundrats över hur innovativ missionen är idag. Eugene berättade hur drömmen om att infiltrera IS-kontrollerade områden och stängda Nordkorea ledde till utvecklandet av avancerade e-biblar i miniatyrformat.

Att använda både det privata och det professionella för att Jesu kärlek ska nå alla folk – det är framtidens mission. Men det är egentligen inget nytt. Redan i Apostlagärningarna missionerade man genom företagande.

– Paulus refererar till Priscilla som sin medarbetare. De var första århundradets kristna och kom inte till missionsfältet som ett prästerskap utan som företagare, säger Eugene. 

Det finns många sätt att investera i Guds rike. Man kan bidra med expertis, resurser eller idéer. Jurist eller frisör – det finns inga begränsningar. Kontakta Ljus i Öster om du är nyfiken på hur ett skräddarsytt samarbete med dig kan se ut. 

Vad fick ni med er från Ljus i Östers senaste Business as Mission-event?

Marco Strömberg

 ”Otroligt spännande att se vad Gud gör i Nordkorea och Kina. Det är fascinerande och innovativt med elektroniska biblar, och hur man hittar nya vägar att nå människor.”

 Christoffer Ellert

 ”Ett vittnesbörd på att Herrens ord är levande och sant. Man blir hoppfull och känner mycket glädje inombords. Hard core-fakta tycker jag väldigt mycket om, med mycket siffror och statistik… Det här är framtidslösningar för att evangelisera.”

Louise Bergman

 ”Vilket privilegium det här var… De prata om att ha IS [Islamiska Staten] som målgrupp, det är imponerande att man vågar ta såna modiga steg. Att använda företagande som mission är jättesmart. Man får ju använda den gåvan man har. Oavsett vad man gör i livet kan man alltid använda det till Guds syfte. Allting måste inte vara superandligt utan man kan faktiskt göra något ”vanligt”. Det är ju jättehäftigt.”

 Miriam Malmgren

 ”Vi sitter här i vår trygga bubbla så det är kul att se vad som händer ute i världen, och kanske få lite ny gnista själv. Den här kopplingen mellan företag och mission – så vill jag själv jobba, det är därför jag är här. Jag driver själv bolag och tanken är väl att det ska komma in en sån aspekt i det, men det är kul att se andra människor göra det hands on. Som sagt, det inspirerar.”

Sven Öhrman

 ”Det är en väldig förmån att få den här inblicken. Det kan lätt bli mycket annat för oss kristna och inte fokus på hur man ska få ut evangeliet på bästa sätt.” 

  • 2018-08-01