april 20

Samir drömmer om att starta 24 kyrkor (del 2)

Blogg, Centralasien

0  comments

Lärjungarna som tränar lärjungar

Det är en stor vision. För mitt team ensamt är det inte möjligt, men när man har ett hjärta för arbetet och vet att visionen tillhör Gud och att vi bara är en del av den, så kommer Gud hjälpa oss säger Samir som är en av Ljus i Östers medarbetare i Centralasien.

När Samir säger att han är kristen nu, ler han stort, skrattar och lyser upp med ett ansiktsuttryck som nästan är lite busigt och stolt på samma gång. Den kyrka som han blev en del av, efter att ha genomgått rehabiliteringen, hade ett aktivt församlingsliv och satsade mycket på ungdomar. Samir kom snabbt in i gemenskapen genom att vara med i ungdomsteamet, i olika hemgrupper och projekt. När han var 19 år blev han ungdomspastor och var det i tio år. För tre år sedan var han med och planterade en kyrka i en stad i Centralasien för att nå unga. Den blev möjlig eftersom församlingen satsade en stor del av budgeten på ungdomsverksamhet.

Församlingsplanteringen är en del av visionen om att en kristen rörelse ska växa fram i Centralasien. Redan i planeringsfasen, år 2017, var det tänkt att den nya kyrkan som Samir var med och planterade, skulle fokusera på ungdomar. 

”Min pastor var smart och sa till mig: ’Du har folk i din närhet som du känner sedan du var barn, killar och tjejer som du har växt upp med, samla alla dessa och starta en ny kyrka.’ Vår tanke var inte att bara plantera en kyrka utan att vi skulle vara en rörelse som planterar nya kyrkor. Vi vill träna upp lärjungar som i sin tur lär upp nya lärjungar, och så vidare. Vi startade kyrkan 2018 och under fem år ska vi starta sex nya församlingar. Nu är det 2021 och vi har fyra kyrkor i tre olika centralasiatiska länder. Vi tror på att Gud ska hjälpa oss att starta två kyrkor till. Målet är att sex nya församlingar ska planteras med deadline 2023. Vi har en klar vision och en strategisk plan. Efter 2023 fram till 2030, kommer vi ha 24 kyrkor. De sex församlingarna som vi startar nu, ska i sin tur starta tre kyrkor vardera och då kommer vi ha 24 kristna kyrkor i regionen.

Det är en stor vision. För mitt team ensamt är det inte möjligt, men när man har ett hjärta för arbetet och vet att visionen tillhör Gud och att vi bara är en del av den, så kommer Gud hjälpa oss. All ära ska gå till Gud! Varje morgon när jag vaknar, tänker jag: ’Gud, 24 kyrkor! Det är omöjligt!’, men det är klart att det inte är omöjligt, för ingenting är omöjligt för Gud.”

En känsla av gemenskap och ansvar leder dem ut i världen. De följs av dagliga förböner från församlingen som skickar ut dem och självklart nödvändiga resurser för att kunna arbeta. I ett team som åker ut kan det vara mellan 7-10 ungdomar som åker ut tillsammans och de börjar plantera en ny församling genom hemgrupper. Samir säger att för 1,5 år sedan startade de en församling i en huvudstad i deras målområde och nu har de redan 70 personer i den kyrkan. 

Ett bra samarbete i teamet och relationsbygge är verktygen för att arbeta med denna vision. Deras arbete står på två ben. Det första är Matteusevangeliet 6:33, sök Gud först, och det andra Matteusevangeliet 28:19-20, gå ut och gör alla folk till lärjungar. En nära relation med Gud är grunden för att sedan, genom den relationen, gå ut och göra lärjungar. Samir berättar att de är ett team på 40 personer och nästan alla av dem är under 25 år och redo att gå ut till olika länder och missionera. Den yngsta missionären i teamet är bara 17 år och gör sig nu redo att flytta till ett annat land, bo där och dela evangeliet med människorna. Världen blir både stor och liten på samma gång, när unga får ett hjärta för och börjar älska ett folk från en annan nation.

Samir har en vision, att fram till och med år 2030 starta 24 kyrkor i regionen. Hur detta ska gå till och hur de arbetar kommer du kan läsa om i ett tredje inlägg framöver. Passa därför på att prenumerera på våra blogginlägg så hör vi av oss när vi publicerar nya blogginlägg och evenemang!

Ljus i Öster stödjer den kristna församlingsrörelsens arbete i Centralasien. Du kan vara med och bidra till att fler människor får höra om Jesus, får en Bibel på sitt eget språk och blir frälsta. Märk din gåva med ”24 nya församlingar Centralasien”.

Vill du vara med och be samt att vi förmedlar det vidare till Samir och teamet i Centralasien, kan du meddela det till oss på info@ljusioster.se

Namnet är ändrat av säkerhetsskäl. 

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Från utkastad till utsänd

Från utkastad till utsänd

Sommarjobbare till konferenser

Sommarjobbare till konferenser

Direktor

Direktor