maj 29

9 ovanliga sätt Bibeln färdats på

Okategoriserade

0  comments

Här listar vi några sätt Bibeln smugglats och transporterats på, men en sak är säker – Vi har en kreativ Gud. Det går inte räkna alla sätt som Gud fört Bibeln över stängda gränser och vida vatten till längtande människor. Vi är tacksamma för alla vittnesbörd vi fått höra men också för alla rapporter vi inte fått, för vi är övertygade om att Gud vakar över sitt ord.

1. Med en kamelkaravan
Över stäpp och genom öknen ledde svenske missionären Hertig Larsson i början av 1900-talet en kamelkaravan lastad med biblar och bibeldelar på mongoliska. Under sin 16 månader långa resa, spred han 12 300 exemplar av Den Heliga Skriften bland nomader. Läs mer om vad Gud gjort i Mongoliet på sida 24.

2. Genom drönare
Medan bomber fälldes över Irak fick en pastor en tanke: ”Vad gör vi för att nå IS med evangeliet? Tänk om det finns en Paulus ibland dem, en som idag förföljer kristna men imorgon kanske är en evangelist? Det borde inte fällas bomber över dem, utan biblar!” Detta ledde till att små digitala biblar flögs in med hjälp av drönare (fjärrstyrda luftfarkoster) och släpptes över IS-kontrollerade områden. Tänk att den teknologi som så ofta används till ondska också kan användas för Guds rike. 

3. Under vingarna på gäss
År 1968 smugglades tusentals biblar från Tjeckoslovakien och vidare in i Sovjetunionen. Till och med barnen hjälpte till. De band fast Nya Testamentet under vingarna på gäss, som de sedan fick att simma över gränsfloden där ukrainska barn tog hand om dem.

4. I en koreansk gryta
80-åriga Yin adderade en ny ingrediens till sin berömda koreanska maträtt – ljudbiblar. Och med grytan i hand fick farmor Yin passera den nordkoreanska gränsen utan att väcka misstankar vid flera tillfällen, innan hon ertappades och greps. Efter en tid i fängelse är hon nu bannlyst från Nordkorea – men vet vilken skörd hennes ljudbiblar fått ge.

5. I isländska fisklådor
En stor del av Islands fiskfångster exporterades till Sovjet, och en troende isländare tog chansen att packa fisklådor med ryska biblar. I Estland upptäcktes biblarna och det blev en våldsam kalabalik. Ryssarna sände sedan en skarp protest till de isländska myndigheterna. 

6. I Sibyllas konservburkar
När en syltfabrik i Örebro hade en ”konservburksförslutningsmaskin” till salu rekommenderade en av smugglarna att den köptes in. En medlem i Betaniaförsamlingen i Odensbacken som arbetade på Jacobssons Bleckkärlsfabrik ställde entusiastiskt upp som maskinskötare. I hans källare ”konserverades” biblar och testamenten både i sibyllaburkar och kaffebehållare för att sedan följa med ut på det vida missionsfältet. En av smugglarna hade många ljusa idéer om hur biblar kunde tas över Östersjön. Gasfyllda ballonger kunde släppas upp då vinden blåste åt öster, föreslog han. Läs mer i boken ”Vägar jag inte visste fanns” (sida 21). 

7. På hästlass
Bibelkvinnan Alexandra Gordova evangeliserade i början av 1900-talet och spred på bara ett år 30 000 traktater i ryska folkskolor som hon överlämnade personligen. Hon fick också tillåtelse att dela ut biblar i fängelserna och förde in hästlass på hästlass med biblar och testamenten. Detta pågick under flera år.

8. I modulhus på stora lastbilar
Eskos pappa arbetade med att frakta timmer i stora lastbilar när han kom på idén att börja smuggla biblar. Inte långt efter kände Esko samma kall. Han körde modulhus från Finland till en bondgård i Sverige. Där fanns volontärer som arbetade med potatisodling på dagarna och gömde 15–16 ton bibellådor i modulhusens väggar på nätterna. När Esko nådde rumänska gränsen åkte samtidigt unga människor in som turister från andra håll, för att möta upp på en rastplats mitt i natten och sprida biblarna vidare. Chaufförerna fortsatte sedan till Grekland och Cypern där de sålda modulhusen lastades av. De falska tomma modulhusväggarna förstördes så inga bevis på att smuggling förekommit fanns kvar. Esko tyckte att det var värt att riskera fängelsestraff för att förmedla biblar. Han liknar känslan vid att avsluta ett maratonlopp och vinna guldmedaljen.9. I en ICA-kasse
När Vänsterpartiet Kommunisterna (V) ordnade en gruppresa till Sovjet 1982 följde Olof och tre vänner med för att smuggla biblar. Vid finska gränsen genomsöktes väskorna i jakt på droger, vapen, porr och biblar. När det var Olofs tur ställde han ner ICA-kassen med biblar och la upp resväskan på bordet. Väskan kollades men inte påsen och Olof fick passera. Ulf däremot blev påkommen och fördes undan för visitering, medan en k-pistbeväpnad vakt passade på att läsa ur en bibel. Gruppen var upprörda över vilka de råkat få med sig i bussen och förklarade att alla var kommunister utom de fyra. Gruppen släpptes och Ulfs biblar beslagtogs, men det gjorde inget. Ljus i Öster hade fått veta att efterfrågan var så stor att biblarna ofta hamnade på svarta marknaden.

Illustrationer: Kristin Hammarberg

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Gud – en kärleksfull pappa

Gud – en kärleksfull pappa

Bibeln – världens mest klassiska bok

Bibeln – världens mest klassiska bok

Viktor vittnar om mirakler och Guds godhet

Viktor vittnar om mirakler och Guds godhet