augusti 8

Aliah levde lyckligt omedveten om familjens farliga hemliget

Blogg, Lokala hjältar

0  comments

När Aliah förstod att familjen hon gift in sig i var kristen förändrades allt. När det upptäcktes var hon och hennes man Hakim tvungna att fly landet från talibanerna. Men på flykten mötte hon mannen som skulle rädda både henne och hennes äktenskap. 

Aliah hade alltid tyckt att Hakims familj var lite annorlunda. Men att de var konvertiter hade hon aldrig kunnat ana. 

Hakims pappa konverterade från Islam efter att han råkat få in ”fel” tv-kanal. När hans fru, Hakims mamma såg hur han förändrades öppnade även hon sitt hjärta för Jesus. Men för att det inte skulle bli släktens angelägenhet fick deras tro förbli en familjehemlighet. De bildade en liten församling men lyckades inte undvika upptäckt utan avslöjades av en infiltratör. Hakims pappa och bror dömdes till fängelsestraff.  

Medan de satt i fängelse fick talibanerna allt större inflytande i Afghanistan. När de släpptes fria avslöjades de av deras ingenjörskollega och brodern sköts till döds. Samma natt kastades en granat in i familjens hus. Alla i huset överlevde men fick av polisen rådet att lämna staden. Vid det här laget hade Aliah sett familjens tro och förstått vad det innebar för deras säkerhet. Talibanerna hade skjutit hennes svåger och försökt kidnappa hennes svägerska och polisen kunde inget göra. 

En natt drömde Hakims pappa att vargar strök omkring honom där han stod men att det på andra sidan floden väntade en vacker trädgård. Då insåg de att Gud kallade dem att fly över gränsfloden till ett annat land. 

Ett litet tag efter att de flytt över gränsen blev Aliah allvarligt sjuk. Läkarna gav dem inget att hoppas på men en pastor rådde henne att gå till en själavårdare.  

”När jag slöt mina ögon såg jag en profet med en stav i handen. Profeten lade handen på mitt huvud och bad för mig. Sedan kände jag hur något gick ur kroppen och jag blev helad. Medicinen behövdes inte längre och jag tog emot Jesus”, berättar hon. 

De bosatte sig i grannlandet och började dela sin tro med sina grannar. I Afghanistan hade det inte varit möjligt men nu kunde Hakim öppet predika om Jesus. En hel familj blev frälst och tillsammans bildade de en liten församling. Men inombords brottades Hakim. Den kristna tron var trots allt fortfarande hans pappas tro. 

Husförsamlingen splittrades och i stället för att gå till Jesus sökte sig en besviken Hakim till stadens krogar. Till slut fick Aliah nog. Hon orkade inte bråka längre och lämnade Hakim.       

Kort därefter, när botten på flaskan var nådd hörde Hakim en skarp röst över krogens sorl:

”Hakim! Vänd om och gå hem!” 

Något skärrad vände han sig om och gick ut igen, men då inflikade en annan röst:

”Nej! Gå in och drick de där ölen i stället.” 

Då ropade en stark röst åt Hakim att springa därifrån och hem till sina barn. 

Morgonen därpå mötte han upp med en vän och bedyrade att han var redo att göra allt för att få Aliah att komma tillbaka. Vännen uppmanade honom att be och fasta. Hakim, som tidigare inte sett någon poäng med att be, vattenfastade i sju dagar. Sedan hörde han en röst som sade att hans fru var redo att komma tillbaka. Han beskriver det som att Den Helige Anden i bönen renade och omvände honom.

Aliah hade svårt att tro att Hakim kunde förändras men gav honom en chans. Liksom Hakim så närmade hon sig Gud genom bön och fasta och med tiden förändrades hennes inställning. 

Idag lever de tillsammans och leder en bönegrupp i deras hem. De grannar som för ett par år sedan anklagat dem för att vara kristna lyssnar gärna till deras berättelse om förlåtelse och försoning. Men även till allt de berättar om Jesus. De delar evangeliet öppet, trots riskerna, och läser regelbundet Bibeln med 40 muslimska afghaner. 

Under våren började Ljus i Öster stötta Aliah och Hakims mission bland afghanska flyktingar. De är en av flera familjer som Ljus i Öster samarbetar med i området. Vår partner har berättat om hur de frimodigt delar sin tro på Jesus även till människor de inte känner. Det knackas dörr, bjuds på mat och spelas fotboll med grannarna. Allt för att de ska få tillfälle att berätta för dem om mannen som förvandlade deras liv.  

Namnen är ändrade av säkerhetsskäl

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Från utkastad till utsänd

Från utkastad till utsänd

Sommarjobbare till konferenser

Sommarjobbare till konferenser

Direktor

Direktor