juli 11

Artavazd upplever väckelse trots familjetragedin, i ett land skakat av krig (del 1)

Blogg, Lokala hjältar

0  comments

De senaste åren har varit omtumlande för Artavazd och hans församling i Jerevan, Armenien. Landet är omskakat efter kriget med Azerbajdzjan; en omfattande konflikt med stora militära intressen som har lämnat många människor skadade, områden i förödelse, krävt tusentals dödsoffer och det är fortfarande flera hundra personer som är spårlöst försvunna. Vår lokale medarbetare Artavazd, som är pastor och föreståndare för Vernutunkyrkan, en lokal pingstkyrka i Armenien, säger att: 

– Folk i Armenien är rädda nu. För tre år sedan, efter revolutionen, väcktes hopp men nu håller det på att slockna. Människorna har förändrats efter kriget. Vi som folk är stolta, men nu är många mer ödmjuka och det är lättare att nå en människa med ett ödmjukt hjärta med evangeliet. En andlig väckelse började redan innan kriget, men nu ser jag ännu tydligare att Gud har kommit med väckelse till vår kyrka, säger Artavazd.

Församlingen har 600-700 medlemmar och de har nyligen döpt 159 personer. Under pandemin har de varit aktiva på internet och hittat nya sätt att nå ut med evangeliet. Men mitt i den andliga väckelsen i kyrkan och i landet, var Artavazd med om något fruktansvärt. Hans berättelse visar på hur angeläget det är att aldrig ge upp, till och med när livet drabbar en på det hårdaste sättet man kan föreställa sig.

Armenien ligger i södra Kaukasien och är ett land med en urgammal kristen kultur. Grannländerna, Turkiet och Azerbajdzjan, är muslimska och relationerna mellan Armenien och dessa länder är problematiska. Armenien räknas till det första kristna landet, eftersom det som första land i världen antog kristendomen som statsreligion år 301

– Armenien har bland annat varit ockuperat av flera olika muslimska länder, men lyckats förbli en kristen nation. Jag tror att Gud har valt Armenien för att sprida evangeliet till muslimländerna runt omkring oss, säger Artavazd.

Ljus i Öster har stöttat arbete i Armenien under lång tid. Tillsammans med församlingen i Jerevan har vi jobbat i tjugo år med olika projekt, så som stöd till översättning av barnbiblar till farsi och sommarläger för barn. Just nu stödjer Ljus i Öster en bibelskola, som i år har 50 studenter, med syftet att träna evangelister som ska jobba i både Armenien och länderna runt omkring. Vi ger också stöd till ett par som tjänar bland turkar i Georgien, via kyrkan i Armenien.

Jag fick tid att sitta ner med honom en eftermiddag. Han är en allvarsam och samtidigt en mycket varm människa, som talar med en låg röst och inte döljer att det fortfarande är tungt att berätta om det som hänt honom och hans familj. I de följande två delarna av Artavazd berättelse kommer du få läsa om tragedi och väckelse, offer och övervinnare, mörker och ljus.

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Gud – en kärleksfull pappa

Gud – en kärleksfull pappa

Bibeln – världens mest klassiska bok

Bibeln – världens mest klassiska bok

Viktor vittnar om mirakler och Guds godhet

Viktor vittnar om mirakler och Guds godhet