Broder Yun Turné 2022 

Under drygt en vecka i april och maj får Sverige och Finland besök av broder Yun, den "himmelske mannen". 

Broder Yun, även kallad för ”den himmelske mannen”, är en kinesisk predikant och evangelist vars liv är märkt av både förföljelse och otroliga mirakler. För 22 år sedan hjälpte Gud honom fly från Kina. Han hade då en nyckelroll i den kinesiska husförsamlingsrörelsen och satt i fängelse för sin tro. Sedan dess har han levt för visionen att ta evangelium till alla folk mellan Kina och Jerusalem, genom Back to Jerusalem (BTJ), Ljus i Östers partner i Kina.I samband med mötena med kommer vi samla in pengar för tryckning av biblar till Kina. Varje månad kommer stora mängder kineser till tro och behovet av biblar är enormt.

 30 kr = 1 bibel 

Finns det verkligen behov av fler kinesiska biblar?

Det finns åtminstone fem anledningar till att vi behöver stötta tryckningen av kinesiska biblar. 


Nya lagar  

2018 författades en rad nya lagar i Kina som gör det svårt för kristna och andra religiösa grupper. I och med de nya lagarna så går kinesiska myndigheter hårt åt alla som trycker och säljer biblar, i butik såväl som online. Under hösten har även bibelappar och andra religiösa appar försvunnit från apples appstore i Kina.  

Räder och tillbakadragna tillstånd

Stora arkiv och lager av biblar har förstörts när myndigheterna som tidigare utfärdat nu drar tillbaka kyrkornas tillstånd för lokaler m.m.  

En kommunistvänlig översättning

Kinesiska staten arbetar just nu på sin egen kommunistvänliga översättning. Ett av exemplen som läckt ut lyder så här:


”När folket försvunnit stenade Jesus syndaren till döds och sade: Även jag är syndare men om lagen endast kunde verkställas av män utan skuld då skulle lagen vara död” 

Ganska långt ifrån ”Inte heller jag dömer dig, gå och synda inte mer” som vi annars läser. Med bibelprojektet vill vi öka kinesernas chanser att få tag i en riktig Bibel nu när de äkta biblarna bränns och konfiskeras i Kinas försök att bereda väg för den nya översättningen. 

För få biblar

Det trycks alldeles för lite kinesiska biblar i Kina. Det trycks mängder med biblar i Kina, men på andra språk för export. Till ett folk med ca 1,4 miljarder invånare trycks endast 1,5 miljoner biblar varje år. Om det finns 100-150 miljoner kristna i kina och om det tillkommer ungefär 1 miljon varje månad, så räcker inte 1,5 miljoner långt. Om samma andel gällde för Stockholm så skulle det innebär att det bara fanns ungefär 500 biblar i hela Stockholm. Det är även svårt att försöka sprida biblar från städerna till mindre samhällen när det finns så få.   

Massiv övervakning

Med de nya övervakningssystemen i Kina kontrolleras varje steg. Datorprogram räknar ut dina rutiner och noterar om du avviker ifrån dem. Alla inköp sker digital, kontanter har nästan helt fasats ut och om något olagligt eller ovanligt köpts så larmar systemet. Vid gränserna kontrolleras kinesernas mobiltelefoner efter digitala biblar. Därför dumpar nu vissa kristna sina telefoner och vi vill alltså ge dem en möjlighet att läsa Bibeln utan telefonen, utan att bli övervakade.


Biblar bränns på order av Kinas regering.

Trots detta fortsätter många att komma till tro i Kina. Och den nuvarande produktionen av biblar kan inte på långa vägar täcka detta enorma behov. För ca 30 svenska kronor kan vi trycka upp en kinesisk Bibel. Du kan vara med och stödja detta arbete. Swisha valfritt belopp till 900 36 25, märk "Kinabibel"