Sasha är med när livet händer

Här vill vi berätta för dig om ett speciellt projekt. Vi vill berätta om starka barn, modiga föräldrar och de uthålliga volontärerna som följer med Jesus in på en barncanceravdelning i Sibiren. En satsning som på en och samma gång både krossar och värmer våra hjärtan. 

Femåriga Sonya får syn på Sasha. Hon kastar sig upp i hans famn och kramas tills han nästan tappar andan. En oväntad vänskap har uppstått mellan en liten tjej som kämpar för sitt liv varje dag, och en man som valt att visa Jesu kärlek där behoven är som störst. 

– Det kan verka litet, men vår vänskap har gett henne styrka. Tack Gud! säger Sasha. Sasha hälsar på Sonya ofta – hon är en av de 300 tappra barn som hans team fått hjälpa de senaste åren. Varje vecka kommer teamet med volontärer till canceravdelningarna för att lyfta barnen ur den känslomässiga krasch som sjukdomen drar ner dem i, och förmedla stunder av glädje. För en timme får de glömma anledningen till varför deras hår faller av och munskydden som täcker deras ansikten. De får fly de smärtsamma behandlingarna in i lek, hopp och liv. Tillsammans spelar de spel, promenerar, pysslar och pratar om Jesus. En gång i månaden slår teamet till lite extra och bjuder in underhållare, och serverar ett smörgåsbord fullt med godsaker. Teamet fyller även på med fler leksaker i kartongen som fått namnet "Tapperhetslådan". Ur den får barnen välja en ny leksak efter sina behandlingar. 

– Läkarna vittnar om att barnens testresultat alltid ser bättre ut efter våra besök, säger Sasha. Vilket var en glad överraskning för teamet. Luftföroreningarna ökar antalet cancerpatienter i regionen. Behoven är stora, och medan sjukhusen tar hand om den medicinska vården så behövs fortfarande den känslomässiga och andliga vården. 

– Som Kristus fanns där för de sjuka, finns också vi, säger Sasha. När Sasha och hans familj flyttade hit började han med att ge äktenskapsrådgivning. Men paren som kom bar på utmaningar som behövde mer än vad samtalen kunde lösa. De kom desperata och uppgiv-na, för deras barn var döende i cancer. Sasha följde därför Jesus ut ur kontoret och in på sjukhusavdelningarna. Nu hjälper de både barnen och föräldrarna, och bygger relationer som varar längre än sjukdomen. 

Varför gör ni det här? Det undrar varje familj de hjälper. När den frågan ställs får de chansen att göra det de verkligen brinner för – berätta att de är frälsta och dela evangeliet. 

– Genom att finnas där, investera tid och engagera oss i människors liv så vittnar vi om att vår Herre och Frälsare, Jesus, finns och älskar dem.

"Läkarna vittnar om att

barnens testresultat alltid

ser bättre ut efter våra besök"

– Läkarna vittnar om att barnens testresultat alltid ser bättre ut efter våra besök, säger Sasha. Vilket var en glad överraskning för teamet. Luftföroreningarna ökar antalet cancerpatienter i regionen. Behoven är stora, och medan sjukhusen tar hand om den medicinska vården så behövs fortfarande den känslomässiga och andliga vården. 

– Som Kristus fanns där för de sjuka, finns också vi, säger Sasha. När Sasha och hans familj flyttade hit började han med att ge äktenskapsrådgivning. Men paren som kom bar på utmaningar som behövde mer än vad samtalen kunde lösa. De kom desperata och uppgivna, för deras barn var döende i cancer. Sasha följde därför Jesus ut ur kontoret och in på sjukhusavdelningarna. Nu hjälper de både barnen och föräldrarna, och bygger relationer som varar längre än sjukdomen. 

Varför gör ni det här? Det undrar varje familj de hjälper. När den frågan ställs får de chansen att göra det de verkligen brinner för – berätta att de är frälsta och dela evangeliet. 

– Genom att finnas där, investera tid och engagera oss i människors liv så vittnar vi om att vår Herre och Frälsare, Jesus, finns och älskar dem.

Vi får följa med Said i bilen ut till en by i närregionen. Det är en hisnande känsla att köra flera mil på floden som under vinterhalvåret fungerar som bilväg. Said berättar att det är som allra mest kritiskt på våren och hösten, då isen är som mest instabil. Det är ett tiotal personer samlade i det lilla huset ute på landsbygden. Vi bjuds på torkad fisk, te och kakor. Said delar några bibelord, vi sjunger lovsånger på språket Sacha (som pratas av en miljon människor i regionen) och människorna i gruppen delar sina vittnesbörd. Berättelserna är många och vittnar om Guds storhet och godhet.

När vi kommer tillbaka till Jakutsk, residensstaden i regionen, får vi lite tid att sitta ner med Said.

– När jag var 15 år fick jag en hjärntumör och trodde livet var över, berättar han. Jag började söka Gud och när jag låg på sjukhuset kom 2 killar och visade Jesusfilmen. Något i mig förvandlades och jag bad frälsningsbönen i den inbjudan som följde.

Said bor i Jakutsk tillsammans med sin fru och två barn. Många muslimska migranter från Uzbekistan och Kirgizistan kommer till staden och Said vittnar ofta för dem. Said berättar att han är bra på uzbekiska, och att han ofta använder arabiska varianter av bibelpersoner.

– Det är viktigt att bygga relationer och att dela en ordentlig måltid tillsammans med dem. När jag byggt upp en relation börjar jag dela evangeliet med dem. Via de hemgrupper som bildats har flera av grannarna kommit till tro och de delar i sin tur evangeliet med sina vänner.

Ljus i Öster stödjer drygt 200 lokala missionärer runt om i världen. Många av dem arbetar på platser där det är direkt farligt att bedriva missionsarbete, och flera verkar i regioner där inga andra missionsorganisationer har någon verksamhet. Tillsammans har vi ett gemensamt mål – att Jesu kärlek ska nå alla folk

Ljus i Öster stödjer ytterligare 200 lokala missionärer.
 Här kan du läsa mer om vad de har att berätta.
blank

Vårt arbete

Läs om hur vi arbetar och vilka folkgrupper vi arbetar med.

blank

Broder Yun Turné 2022

Se aktuella datum för våra möteshelger och kampanjer.

blank

Missionspodden

Lyssna på berättelser om och lär känna våra missionärer från då och nu.

blank

 3 korta vittnesbörd från våra medarbetare 

blank

I ett halvår har vi kommunicerat med Muslimer via instagram och sociala medier. Jag kan ibland förändras över hur modiga människorna är som tar kontakt med oss. Många av dem har nu vi kunnat skicka en bibel till. Men det bästa är när vi får ge dem den personligen och prata med dem om Jesus.

Shamil ‧ Missionär i Kaukasien

blank

Min mamma gav mig till buddhisttemplet och jag blev snabbt en uppskattad munk. Men med tiden insåg jag att av alla gudar man tillbe fanns det en vars namn vi absolut inte fick säga. Men i en dröm mötte jag denne Jesus och han sade "följ mig!". Min omvändelse möttes av starka reaktioner och munkarna försökte döda mig. Idag arbetar jag i den by jag växte upp och har sett minst 100 personer komma till tro de senaste åren. 

Tenzin ‧ Missionär i Tibet

blank

Jag kan inte föreställa mig en enda dag utan att jag berättar för någon om den Gud Jag tror på. Jag talar språket flytande och det är mycket viktigt att kunna språket för det inger respekt i denna kultur. Folket tänker, läser och skriver på sitt eget språk så vi måste föra evangeliet till dem på deras modersmål. 

Yakub ‧ Missionär i Centralasien