mars 9

Coronaviruset: Kristna grips, nordkoreaner dödas

Blogg

0  comments

Coronaviruset är det stora ämnet i media, men vi får även uppdateringar från våra partners i Asien. Inifrån miljonstaden Wuhan, som sattes i karantän, vädjar kristna om förbön. Nedstängningen har lett till brist på vatten, mat och el. Fruktan för sjukdomen ökar när tjänstemän i skyddsdräkt börjat bryta sig in i hem och släpa ut de som misstänks vara infekterade. Vi vet om 28 kristna som är sjuka, och ytterligare några som gripits när de försökt hjälpa sjuka. Mitt i allt har nya strängare lagar införts för att stoppa kristet hjälparbete. Trots riskerna fortsätter Kinas kristna bege sig ut på gatorna med uppkavlade armar. 

Vi har också fått rapporter om Nordkorea. Trots att landet har stora förbindelser med Kina har inga fall bekräftats officiellt. Men källor säger att folk både drabbats och dött, samt att extrema åtgärder tas för att förhindra spridning. Gränser, hamnar och flygplatser har stängts. Begravningar har stoppats. Alla döda kremeras. Men det är inte allt.
– Vi har hört att Nordkorea börjat döda de som misstänks ha utsatts för viruset, säger vår partner Back to Jerusalem. Nordkorea är ett svart hål gällande information till världen utanför. Det är nästan omöjligt för oss att verifiera informationen. Vi måste lita på våra källor i landet. 

Regimens åtgärder i Nordkorea har lett till större matbrist och rykten om att människor dödas gör att sjuka inte söker vård. Det stämmer dock, som regimen tror, att det skulle vara katastrofalt om viruset tar fart. Efter decennier av svält har många lågt immunförsvar och svag hälsa. Dessutom saknar många tvål och dylikt. Medicinsk utrustning och tillgång till vård är bristfällig och den medicin de faktiskt har påminner om de brygder som kringresande amerikaner sålde i vilda västern. Coronaviruset skulle gå fram som en löpeld. 

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Från utkastad till utsänd

Från utkastad till utsänd

Sommarjobbare till konferenser

Sommarjobbare till konferenser

Direktor

Direktor