juli 3

De investerar ett år för evighetens skull

Blogg

0  comments

De avsätter ett år av sitt liv, för att andra ska få ta del av det eviga livet, genom att resa Ryssland runt och berätta om Jesus. Samtidigt som vittnesbörden flödar, tränas en ny generation och många träder på allvar in i tjänst för Gud. Ljus i Öster stödjer ”Ett år för Jesus”-projektet som förvandlar Ryssland en mil i taget. 

På skramliga vägar, uppe i bergsbyar och i mångmiljonstäder reser de runt för att nå de mest onådda områdena i Ryssland. Det är 100-tals människor som har avsatt ett år för att evangelisera, och efter drygt 5 år finns det nu över 50 team aktiva för att nå så många som möjligt med Jesu kärlek.
Alla team ser olika ut och kan bestå av allt från 2 till 15 personer, beroende på vad de lokala församlingarna de samarbetar med behöver för stöd, men också på vilka som har råd och möjlighet att avsätta tiden. 

– Projektet betyder mycket för mig, eftersom Gud hade talat med mig om det redan innan jag bestämde mig för att vara med. Jag har provat massor med olika jobb och försökte hitta min plats och mitt syfte, men nu när vårt team är ute på vägarna dagligen känner jag att varje dag har fyllts med en speciell mening. Jag har hittat Guds kärlek och jag vet nu vad jag lever för, berättar Alexej. 

Initiativet startades för att aktivera troende i Ryssland att nå sina landsmän, och sedan tre år finns även ett speciellt ungdomsteam. De har redan hunnit rulla 5000 mil och har många starka vittnesbörd, inte bara från möten med människor, utan också från hur deras egna liv har förvandlats under året. 

– Det är så inspirerande för mig att se hur Gud verkar individuellt i allihop, hur han formar karaktärer och förändrar inställningen till Gud och till ett liv i tjänst. Han kommer med vision, nya mål och förståelse för vad de ska göra med sina liv efter projektet är slut. Vårt mål är att hjälpa varje ung person in i Guds kallelse och till att göra Hans vilja i denna generation, berättar David som leder ungdomsteamet. 
Ana var aktiv i en församling när hon fick en stark längtan att vara med i projektet. Det blev hennes nästa steg, och hon ser fram emot att göra allt Gud har förberett för henne. Hon berättar om ett besök i en avlägsen stad: 

– Vi kom till ett hus som nästan var igensnöat. Ingen öppnade när vi knackade men vi bestämde oss för att gå in ändå. Vi fann en man som mådde dåligt med en stark baksmälla, men han var öppen för att prata. Vi berättade om Jesus och han svarade: ”jag vill att mitt liv ska förändras, jag vill inte leva såhär”. Sedan gick han och hämtade en vän och vi fick berätta om Jesus för honom också.
 
Utöver att resa runt och knacka dörr, evangelisera utomhus och bara följa Guds äventyr för dagen, har ungdomsteamet en viktig uppgift för att nå nästa generation. De blir ofta inbjudna och kommer med minibussen till en avlägsen plats för att vara en inspiration och hjälp i ett befintligt ungdomsarbete i lokala församlingar. De håller i lovsångskvällar, gör ”outreaches”, berättar sina vittnesbörd, framför danser och predikar på ungdomsmöten. 
På ett sådant möte dök en tjej upp nyligen som hade tänkt ta livet av sig, istället gick hon fram till förbön.

– Jag får underbar respons från pastorer i församlingar som teamet besöker. Teamet tar med något nytt. De är en välsignelse, säger Eduard Grabovenko, samfundsledare för Pingst och initiativtagare till projektet. Han var själv väldigt ung när han kom i tjänst för Gud och berättar att det inte fanns någon bra träning att få då, och det ville han ändra på. 
Ett team var för en tid sedan ute på landsbygden och knackade på vid ett gammalt hus. Ingen öppnade och de skulle just åka vidare när de hörde att det knarrade på andra sidan huset. Det visade sig att en 90-åring dam bodde där, och efter ett fint samtal tog hon emot Jesus och de bad frälsningsbönen tillsammans. 

Förutom att knyta kontakt med människor och dela med sig av sin tro anordnar teamen gudstjänster, hemgrupper, ber för sjuka och delar ut biblar. I februari mötte två i ungdomsteamet, Julia och Filipp, en man vid namn Vladim när de var ute och gick. De berättade för honom att de hade glada nyheter. Vladim bjöd in dem i sitt hem där de även fick möta hans fru Irina. Hon hade varit förlamad och sängliggandes i drygt ett år, och hade under lång tid varken pratat eller rört en min. Varje dag fick Vladim mata sin fru med en sked. Hennes sjukdom hade fått honom att känna stor frustration och han frågade sig varför hans familj blev straffad på detta sätt.  

Teamet berättade för dem att Gud inte straffar människor utan att det finns hopp, liv och frihet genom Jesus. De la händerna på Irina och bad för henne men hon visade inte tecken på några reaktioner. Filipp kände sig manad att läsa Bibeln för Irina. När han började läsa såg han plötsligt hur en tår rann ner för hennes kind. Han fortsatte läsa högt. Efter en stund stannade han upp och sa till Irina att säga ”Jesus hjälp”. Då såg de hur hennes käke började röra sig och med stor svårighet fick hon fram orden ”Jesus hjälp”. En kort stund därefter kunde hon säga enklare meningar. Där och då fick Vladim se sin fru dricka ett glas vatten alldeles själv för första gången på ett år.

Efter miraklet har paret blivit frälsta och öppnat upp sitt hem till att vara en plats där man kan mötas och tala om Jesus, Bibeln och söka Gud. Många i närområdet har fått höra vad Gud gjort. Samtidigt som Irina dag för dag blir friskare fortsätter de lära sig mer om vem Jesus verkligen är. De har tagit fasta på det ord som står i Apostlagärningarna 3:15-16 där Petrus och Johannes botar en man som var förlamad. ”Gud har uppväckt honom från de döda. Det är vi vittnen till. Och genom tron på hans namn har det namnet gett styrka åt denne man som ni ser och känner. Tron som kommer genom det namnet har gett honom full hälsa, som ni alla ser.”

Ljus i Öster stödjer teamen som är ute och evangeliserar och gör det möjligt för fler att avsätta ett år för Jesus.

Genom detta initiativ når vi ännu djupare in i det ryska samhället.  dessa tider är det viktigt att vi ber om Guds ledning för de hundratals personer som ingår i teamen. Det är svårare att resa just nu. Rädslan och utmaningarna med Covid-19 gör det svårare än någonsin att få kontakt med människor. 

Alla namn utom ledarnas har ändrats, men bilderna är autentiska.

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Från utkastad till utsänd

Från utkastad till utsänd

Sommarjobbare till konferenser

Sommarjobbare till konferenser

Direktor

Direktor