november 21

Gud kallar till länder dit få vill åka

Blogg

0  comments

90 procent av dem som aldrig har hört evangeliet bor mellan Kina och Jerusalem. Kinesiska missionärer finns redan i över 20 länder i den regionen. Ett av de länderna är Iran.

Åke är en av Ljus i Östers partners som har arbetat och bott i Kina i över 40 år. På senare år har han också rest mycket i Iran. Han berättar om sin relation till landet: 

”Iran har blivit väldigt kärt för mig, perserna är så underbara. Jag tänker att när jag kommer till himlen vill jag veta var människorna från Iran är, för där vill jag också vara.” 

Under de senaste tio åren har det skett en kolossal tillväxt av kristna i Iran. Det är mer än under det gångna 1400 åren. Gud verkar på ett övernaturligt sätt.

Åke delar ett vittnesbörd om tre universitetsstudenter, ett team med två kvinnor och en man, som skickades till Iran på en missionsresa. De skulle till en storstad med fem miljoner människor. När de steg av bussen, frågade de sig själva: Var ska vi börja? De såg en marknad och tänkte att de går in där och ber Gud att leda vidare. När de gick in på marknaden upplevde de alla att det var en liten butik de skulle in i, bland 15 000 små butiker. De gick in och sa till butiksägaren: 

”Vi kommer med goda nyheter till dig!” 

Butiksägaren svarade:  

”Vänta, jag ska bara göra ett ärende. Vänta där, jag kommer tillbaka.” 

När missionärerna blev ensamma, sa mannen till de två kvinnorna i teamet:  

”Oj, han kommer säkert tillbaka med säkerhetspolisen. Vi går härifrån.” 

Men kvinnorna svarade:  

”Nej, Gud ledde oss ju hit. Om säkerhetspolisen kommer, då ska också de få höra evangeliet.” 

Butiksägaren kom tillbaka med sex andra män. Han stängde dörren, la skylten ”Stängt” på entrén och sa: 

”Vi sju har samlats här och bett att någon ska komma och berätta om Issa, för att vi har lämnat islam och behöver någon som kan berätta om Jesus.” 

Den dagen kom frälsningen till den butiken. Det är ingen som vet hur många kristna det finns i Iran, men man uppskattar att det är en församlingstillväxt på 20 procent. Åke säger att i Iran är man på biblisk mark och nu har en tid kommit då Herren kallar dem till sig själv. Dessutom har också missionskallelsen drabbat Iran, då unga välutbildade människor vill ut och evangelisera. Vilka länder? frågar Åke och svarar: Afghanistan, Tadzjikistan, Saudi-Arabien. Gud kallar dem dit man trodde att ingen vill åka.  

”Det är bara Gud som kan göra något så galet och kalla folk till dessa länder”, säger han.  

Innan 2022 tar slut kommer Tillbaka till Jerusalem (BTJ) utbilda de första 21 moderna iranska missionärerna, då de anordnar en kurs på säker plats.  

Han fortsätter med att påpeka hur viktigt det är att vara nyfiken när det gäller arbetet i Guds rike. En dag när han var i en stad i Iran, fick han ett telefonsamtal. Det var konstigt, eftersom han inte känner någon i den staden. Trots det svarade han och en kvinna sa: ”Kan du komma till en angiven adress om en timme.” Hon la sedan på luren.

Åke rådfrågade sina vänner om vad han skulle göra och alla avrådde honom från att åka dit. De misstänkte att det var säkerhetspolisen som vill ta honom, men Åke bestämde sig för att åka till adressen ändå. När han anlände, kom det en kvinna och en man som mötte honom och tog med Åke in i en mörk gränd. Då trodde han att polisen hade tagit honom. Men i stället leddes han in i ett enormt vardagsrum och kvinnan som han talade med i telefonen möter honom och säger:  

”Jag lämnade islam för 16 år sedan och har bett till Issa sedan dess. Nu på morgonen när jag bad Issa att sända någon till mig som kan berätta mer, såg jag ett telefonnummer på väggen och ringde. Du svarade, så jag tänkte att då måste du veta något om Jesus.” 

Det tog en kvart och kvinnan blev frälst.  

Den största utmaningen för Åke har varit att få visum till Iran, eftersom myndigheterna alltid gör bakgrundskontroller. Han var rädd att han en dag inte skulle få komma in längre. En gång när han reste dit, kom en hög tjänsteman till honom och sa: ”Vi vet allt om vad du gör i Iran.” Åke blev tyst. Tjänstemannen fortsatte: ”Vi har bestämt att du kan komma när som helst till Iran, du behöver inget visum för att komma in.”  

Helt plötsligt fick Åke tillstånd att åka in till Iran helt fritt och utan visum. Nästa gång när han reste märkte han att ingen stämplade hans pass och han fick ingen anvisning om hur länge han fick stanna i landet. De sa bara: ”Välkommen!” Han fortsätter:  

”Då växte min tro. Under 40 år som jag har bott i Shanghai, har jag alltid behövt visum till Kina. Men nu fick jag komma fritt in till Iran.” 

Namn har ändrats av säkerhetsskäl. 

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Från utkastad till utsänd

Från utkastad till utsänd

Sommarjobbare till konferenser

Sommarjobbare till konferenser

Direktor

Direktor