november 10

Evangelisation i Burjatiens skogsområden

Blogg

0  comments

Har du hört talas om Burjatien tidigare? Det är en delrepublik inom Ryska federationen, som ligger vid Bajkalsjön i Sibirien och gränsar till Mongoliet i söder. Ljus i Öster stöttar 8 missionärer som tillhör olika församlingar inom Pingstunionen i Burjatien vars ledare är biskop Ivan Martjuk. Här kommer en uppdatering från Ivan om hur arbetet går. 

I Burjatien bor folkgrupper som burjater, evenker och sojoter med fler, men namnet till trots utgör ändå ryssar majoriteten av invånarna i delrepubliken. Burjaterna är det största minoritetsfolket i Sibirien – ett mongolfolk som delar många seder och tro med grannfolket i Mongoliet. Än idag är en mindre del burjater nomader och bor i runda tält, kallad yurta eller ger. 

Många ger sina liv för att Jesus ska bli känd i Burjatien. Nu har de firat 30 år sedan den första församlingen startades i Severobajkalsk. Idag arbetar församlingen bland minoritetsfolkgrupper i norra Burjatien och har planterat 3 nya församlingar och 5 grupper längs Bajkal–Amur-järnvägen. Pingstunionen har idag 15 registrerade församlingar och 20 grupper i olika orter, 9 av av dem startades 2019. 
Ivan berättar att geografin fick dem att ändra sina metoder. Bland Burjatiens bergiga skogsområden finns 639 orter. Få av dessa är städer, och byarna ligger långt ifrån varandra. På grund av terrängen går dessutom många av orterna bara att nå på vintern. 

– Nu har vi 3 evangelistgrupper som besöker dessa byar med evangeliet och startar hemgrupper som vi följer upp och stödjer på olika sätt. Genom deras arbete har cirka 1000 människor tagit emot Jesus, säger Ivan.
Detta arbete har expanderat under förra året och fler byar har nåtts med evangeliet. 

– Våra missionärer har börjat arbeta i staden Novoselenginsk där det fanns missionärer från Sverige och England 1817-1842. Vi arbetar endast i byarna där folkgrupperna burjater, evenker och sojoter bor, säger Ivan.
2019 anordnade Pingstunionen en missionskonferens för att motivera medlemmar till aktiv evangelisation och det har burit frukt. Genom det sociala arbetet har 7000-8000 människor fått höra frälsningsbudskapet det senaste året. 300 har kommit till tro och 25 personer har döpts. 15 000 exemplar av andlig litteratur har delats ut. Årets julkonferens för ungdomar och dess nya format fick ett stort genomslag. 

– Efter andakten föreslog jag att ungdomarna skulle gå ut på stan med julhälsningar till människor och dela ut nya testamenten och berätta om Jesus. De blev mycket inspirerade och på en dag fick fler än 200 personer höra evangeliet.  
Ivan berättar om ett annat intiativ som sprider Jesu kärlek.

– Vi har organiserat en grupp av kristna läkare som erbjuder gratis rådgivning till befolkningen och genom detta arbete når människor med evangeliet. Gruppen består av 11 läkare, de flesta är burjater vilket ger förtroende bland minoritetsfolkgrupper.
Under pandemin har många ungdomar engagerat sig i volontärsarbete genom olika frivilligorganisationer. De delar ut matpaket och munskydd, första hjälpen och mediciner. Genom det arbetet har de möjlighet att vittna. Med hjälp av medel från församlingar och välgörenhetsorganisationer fick 40 socialt utsatta familjer ta emot matpaket. 
Nu drömmer de om att utvidga evangelisationsarbetet och de planerar att starta nya grupper i byarna med hjälp av mobila grupper. 

– Våra planer för framtiden inkluderar även att blåsa nytt liv i vår bibelskola som vi hade sedan 1998, och 2005-2014 med hjälp av Ljus i Östers stöd, säger Ivan. 

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Från utkastad till utsänd

Från utkastad till utsänd

Sommarjobbare till konferenser

Sommarjobbare till konferenser

Direktor

Direktor