mars 19

Från helt utdömd till Guds utsände

Blogg, Lokala hjältar

0  comments

Sasha växte upp som ensambarn i en bra familj.
– Min pappa var väldigt god mot mig och jag hade en nära relation med honom. Jag älskade honom väldigt mycket och det har en stark koppling till vad jag gör idag.

Sasha höll på med sport och hjälpte ofta sin pappa som var mekaniker. Men när han var 14 år började allt krascha.

– Min pappa började dricka och min mamma blev mentalt sjuk. Jag gjorde mitt bästa ett tag men sedan gick det utför även för mig. Jag blev kriminell och gick med i ett gäng. Från att jag var 18 tills jag blev 27 år, höll jag på med droger. Jag förlorade mig hälsa, min personlighet… Jag hamnade i fängelse tre gånger. Vid den tiden vägde jag 47 kg. Jag fick blodförgiftning och var döende. Jag gick bara och väntade på att jag skulle dö.
Efter att Sashas mamma hade sagt att det fanns hopp för honom, började han tänka att rehab kanske var något för honom. Han kom till ett rehabcenter som drevs av baptister. Själv visste han inget om kyrkor, även om han trodde att han var kristen, men medan han var på rehab började han läsa Bibeln och be till Gud.

– Jag insåg att jag var en syndare så jag bad ”syndarens bön”. Nästa dag gick jag ut på balkongen och för första gången på väldigt länge såg jag soluppgången. Gud gjorde ett mirakel. På ett ögonblick förlorade jag allt intresse för droger, alkohol och svordomar. Jag gav Gud ett löfte; om jag överlever detta så kommer allt jag har tillhöra Gud. Min hälsa, mitt liv, mina pengar, mitt allt.

Och Sasha överlevde! Han var inskriven på centret i två månader men efter det stannade han kvar därför att hjälpa andra. Han träffade sin framtida fru där och efter sex månader gifte de sig. Pastorn välsignade dem och sedan döptes de tillsammans.

– Vi var de första bland missbrukarna som gifte oss. Det var ett stort vittnesbörd. När våra barn föddes så var de de första barnen som föddes till missbrukare som hade blivit frälsta. Ingen hade sett något liknande.

Det gjordes till och med en kortfilm om dem som sändes flera gånger på statlig tv. Många såg den och kände att också de fick hopp om en annan framtid. De tänkte att om Gud kunde göra det i Sashas liv, så kunde Han göra samma sak i deras liv.

– Till en början tyckte jag inte om att filmen sändes på tv, men när jag såg hur många som började komma till rehabcentren på grund av filmen så kom jag ihåg vad jag lovat Gud, om att ge Honom allt, och ödmjukade mig.

Familjen bodde i en stor stad i Ryssland och Sasha fortsatte tjäna på rehabcenter, och såg stor framgång. Sasha ledde 8 smågrupper, Gud verkade och människor blev frälsta och befriade. Samtidigt drev Sasha ett framgångsrikt företag. Men efter sju år så packade hans fru en väska åt honom.
– Genom att jobba som jag gjorde hade jag brutit ned henne som person, säger Sasha. Han stod inför ett livsavgörande val och fick olika råd. Några sa att han hade haft otur med sin fru och att han skulle prioritera den framgångsrika verksamheten. Men en pastor från USA sa tvärtom. ”Lämna alla projekt och företag, din familj behöver dig.”

– Du är galen, sa jag, kyrkan här kommer att dö! Men efter att jag lyssnat lite till på vad han hade att säga så följde jag den amerikanska pastorns råd.

Sasha lämnade över sin verksamhet till andra och började arbeta på att älska och ta hand om sin familj. Han sökte någon som kunde själavårda dem och efter ett tag bestämde de sig för att flytta till USA och gå i familjeterapi. De sålde allt och köpte en enkelbiljett. Väl där gjorde Gud ett mirakel.

– Min fru började minnas saker som hänt henne som barn som hon hade förträngt. När Gud avslöjade detta så förstod jag att min fru utsatts för övergrepp som ung flicka. Jag slöt ett förbund med Gud om att älska henne utan att kräva något åter, och det gäller än idag. Gud uppenbarade för mig vad det innebar att älska sin fru såsom Kristus älskat församlingen, och att detta är mannens skyldighet oavsett vad resultatet blir. Äktenskapet är heligt.

Sasha berättar att idag är hans fru nästan fullständigt helad och hon är med och stöttar honom i det han gör. Barnen som nu är tonåringar är alla tre engagerade i församlingen. Den äldsta dottern döptes i juli 2019.

– Gud har välsignat mig mer än jag förtjänar, säger Sasha.

Gud har använt den tuffa erfarenheten de gick igenom som par. Det har lett till att Sasha fått verktygen som behövs för att själv kunna stötta kristna i behov av stöd. Just nu håller han på att träna upp sex nya rådgivare och han håller även i förberedande äktenskapskurser.

– En dag insåg jag att jag kan använda detta även bland icke-kristna, så en idé kom till mig att jag kunde starta ett kontor för rådgivning kring äktenskaps- och familjefrågor. En stad 80 mil bort, var den enda plats där min vision gick hand i hand med biskopens så efter ett år av böner flyttade vi dit. Vi upplevde att det var Guds plan för våra liv. När vi kom hit började vi arbeta med familjer med stora utmaningar eftersom deras barn hade cancer. Därför började vi besöka barnsjukhusens onkologiavdelningar, där vi verkat i tre år nu.

Idag har Sasha varit frälst i 18 år och hans livserfarenheter har format hans kallelse. Han tjänar människor i utsatta situationer, de som har problem och har tappat tron på att just de kan bli helade, de som håller på att förlora sina barn och de modiga barnen som kämpar för sina liv. Det hopp som Sasha fick tag i när han som missbrukare höll på att mista livet, fortsätter han att dela med sig av – fritt och för intet.

SASHAS FYRA PRINCIPER NÄR HAN HJÄLPER MÄNNISKOR:

Sekretess
Allt som sägs hålls hemligt.

Hemläxa
Om människor inte är motiverade, kommer de inte börja läka. Jag ger dem alltid läxor att göra själva och gör de inte det kan vi inte fortsätta.

Transparens
Fullständig ärlighet.

Helige Ande får verka
Vi gör så gott vi kan, men i slutändan är det Gud som helar. I mötet med nya människor ber jag alltid Gud att Han ska göra sitt verk, och blir det bra så är det Gud som förhärligas.

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Från utkastad till utsänd

Från utkastad till utsänd

Sommarjobbare till konferenser

Sommarjobbare till konferenser

Direktor

Direktor