januari 16

Genom tullen – max en bibel per person

Blogg

0  comments

passenger In the Malaysia airport

Genom tullen – max en bibel per person

En ny ”anti-terror”-kampanj i Kazakstan kommer att påverka religionsfriheten i landet, skriver Forum 18. Redan i början av januari begränsades friheten att importera religiös litteratur för personlig användning. Nu får man bara importera ett exemplar per titel av religiösa verk utan att genomgå statlig censur.

Under hösten 2016 gav den internationella Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) flera rekommendationer till Kazakstans regering gällande religionsfrihet. Bland annat lyfte man upp problemet med statlig censur av religiös litteratur. Dessa rekommendationer ignorerades dock av Kazakstans regering, som i december i stället tog beslut om att ytterligare försvåra importen av religiös litteratur, skriver Forum 18 i sin senaste rapport.

De nya reglerna trädde i kraft i början av januari och innebär att man endast får importera ett exemplar per person av något religiöst material för personligt bruk – exempelvis en bibel. All annan import måste godkännas av staten. Det är endast godkända religiösa organisationer som får tillåtelse att överhuvudtaget importera litteratur.

Ett annat förslag som har diskuterats är att begränsa och hårdare kontrollera religiös turism i Kazakstan.

Enligt Forum 18 planerar även myndigheterna en ny ”anti-terror”-kampanj som kommer att pågå under 2017-2020. Exakt vad kampanjen kommer att innebära är fortfarande oklart, men tidigare år har sådana kampanjer inneburit begränsningar i religionsfriheten.

I juni 2016 skedde flera terrorattentat i staden Aqtobe i Kazakstan, där 18 förövare dödades och nio arresterades. Efter attentaten meddelade president Nazarbayev att han skulle svara upp till hoten genom att förändra lagarna för att garantera nationell säkerhet. De senaste lagförändringarna har därför förberetts av säkerhetspolisen. Utåt sett är målet att bekämpa extremism och terror, men i slutändan drabbar de nya reglerna civila människors rätt till religionsfrihet – även de protestantiskt kristna i landet.

Enligt internationella konventioner och deklarationer för mänskliga rättigheter har Kazakstan inte rätt att begränsa människors religions- och trosfrihet genom att hänvisa till ”nationell säkerhet”, skriver Forum 18.

 

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Gud – en kärleksfull pappa

Gud – en kärleksfull pappa

Bibeln – världens mest klassiska bok

Bibeln – världens mest klassiska bok

Viktor vittnar om mirakler och Guds godhet

Viktor vittnar om mirakler och Guds godhet