juli 26

Hon smugglade Biblar under Sovjettiden

Blogg

0  comments

Året var 1975. Margareta Myllykoski smugglande in Biblar till Estland som var ockuperat av Sovjet. Hon visste att Ljus i Öster (dåvarande Slaviska missionen) hade Biblar på estniska och utan problem fick hon två stycken som hon skulle ta med över gränsen.

Varför tog du med Biblar till det sovjetockuperade Estland?

– Min pappa Lembit Luiga flydde från Estland 1944. Han hade brevkontakt med familjen som blev kvar, eftersom det var bara han från sin ursprungsfamilj som flydde till Sverige. Jag är född här. Det tog många år innan vi fick kontakt med familjen i Estland och 1975 kunde jag åka dit och hälsa på dem.

– Jag kände i hjärtat att jag skulle ta med mig Biblar, inte massor av dem utan två. En till min fasters familj där också min farmor bodde och den andra till min farbrors familj. Jag hade hört talas om Slaviska missionen och tog kontakt med dem för att jag visste att de har Biblar på olika språk. Det var naturligt för mig att ringa dit och de skickade mig två utan några problem.

Hur kändes det att ta med sig förbjudna böcker?

– Jag packade båda Biblarna i en av mina väskor och åkte över med båt. Jag visste ju att vi skulle till ett land ockuperat av Sovjet, så jag förstod att det var förbjudet men jag trodde inte att det skulle hända mig något värre än att jag får en tillsägelse och att de lägger beslag på dem i tullen. Jag var inte rädd för min personliga säkerhet, men tänkte att det inte är hundra procent säkert att jag får med mig dem till släktingarna.

– När jag kom till Tallinn och vi skulle gå genom tullen, såg jag hur noggrant de sökte igenom varenda väska på alla dem som stod före mig i kön. Jag tänkte för mig själv: ”Nu gode Gud får du fixa det här för du har sagt att Biblarna skulle med.” Jag hade packat ner båda böckerna i en väska och la fram väskan utan Biblar först. De letade igenom den väldigt noggrant och kollade varenda pryl. När jag var på väg att lägga upp den andra, så vinkade de mig bara vidare. Så fick jag in Biblarna. 

Vad sa dina släktingar när de fick se Biblarna?

–Den spontana reaktionen var: ”Är du inte klok, vet du inte att det är förbjudet!” Och farmor sa: ”Åh, nu får jag läsa Bibeln på estniska igen!”

Ljus i Öster arbetar fortfarande med att få in Biblar till länder där de är förbjudna. Vill du stötta arbetet? Swisha en gåva till 900 36 25 eller ge via Bankgiro 900-3625. Märk med ”Biblar”.

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Från utkastad till utsänd

Från utkastad till utsänd

Sommarjobbare till konferenser

Sommarjobbare till konferenser

Direktor

Direktor