juni 12

Hur världen kan förändras av vanliga kristna

Blogg

0  comments

Vår vardag fastnar så lätt i elräkningar, blöjbyten och att diska pastagrytor, men det går att göra världsmissionen till en naturlig del av vardagslivet. 

När jag var nitton år gammal flyttade jag till en muslimsk by på södra Balkan. Drömmen var att göra Jesus känd i ord och handling. Ung och oerfaren brann jag för att människor skulle möta den levande Guden på riktigt. Jag var där utan kontakt med någon samfundsexpedition och utan att vara antagen av någon missionsstyrelse. Men jag hade stöd ändå. 

Jag tänker på det äldre paret i församlingen som varje månad skickade femhundra kronor till mitt understöd (den gåvan utgjorde en stor del av allt jag hade att leva på!). Jag tänker på min vän som skrev till mig att han fastade och bad för mig och byarna vi evangeliserade i. Jag tänker på den lite äldre brodern som flera gånger kom och hälsade på för att be för oss, och för att dela livet med oss. 

Vanliga kristna. Inga missionärer. Men lärjungar till Jesus som bar upp vårt lilla team med sin kärlek. 

Jag tror att varje kristen vill göra skillnad i den här världen. Vi anar att Gud skapat oss för något mer. Något större. Men hur ska det gå till? Hur kan vi göra Jesus känd i en värld som hungrar efter kärlek? Vi vill göra något men vet inte i vilken ände vi ska börja. 

Guds vision för världen behöver drabba oss. Elden måste börja brinna. Målet med att evangeliet ska bli predikat till ett vittnesbörd för alla folk (Matt 24:14) behöver bli tydligt för oss. 

Men vi behöver också få tydliga vägar för hur vi kan vara en del av Guds mission i världen när vår vardag så lätt fastnar i elräkningar, blöjbyten och att diska pastagrytor. 

Här är några tips på hur du kan få in världsmissionen i vardagslivet: 

1. Be för en missionär eller ett missionsprojekt på väg till jobbet eller skolan. Ta reda på ett behov (t ex från denna tidning!) och be för det under en vecka, varje morgon. Veckan efter byter du till ett nytt böneämne. 

2. När du ber, fråga Herren om ett uppmuntrande ord, en bibelvers eller en hälsning som du kan dela med missionären. Ta reda på kontaktuppgifter (idag finns ju de allra flesta människor lätt tillgängliga på nätet eller sociala medier) och skicka hälsningen. Du kan inte ana vilken uppmuntran det kan bli! 

3. Ge en extra gåva till ett missionsprojekt som du inte brukar ge till. Tänk inte att din gåva är för liten för att göra skillnad. Swisha en tjugolapp! När du ger händer något i ditt eget hjärta, och du kommer att bli mer engagerad för detta framöver. 

4. Nästa gång din församling har besök av en missionär, ta dig tid efter samlingen att ställa frågor och visa att du är intresserad. Om de har barn, köp med dig en serietidning eller fråga om du får bjuda på glass. Att visa uppskattning för missionärsfamiljer är en stor uppmuntran för dem! 

5. Lär känna nysvenskar i ditt område. Visa omsorg, fråga om deras hemländer och fråga om de behöver hjälp med något. Genom att lära känna människor från andra kulturer här, växer ditt intresse och kärlek för människor bortom våra gränser. Dessutom kan du få fantastiska vänner som behöver din omtanke. 
6. Följ med på en missionsresa. Ditt hjärta kommer att bli förvandlat, och du kan få uppmuntra och välsigna andra. Vad har du att förlora? 

Idag lever vi i en global värld. Du kan vara med och förändra världen, direkt från ditt vardagsliv! 

TEXT: Henrik Steen

OM FÖRFATTAREN:

Henrik Steen är kursföreståndare för Bibelskola Livskraft och har arbetat med församlingsplantering i Mellanöstern och evangelistträning i Östeuropa. Han har bland annat varit pastor i Kungsportskyrkan i Huskvarna. Om rubriken till denna krönika låter bekant, har du förmodligen sett den på omslaget av Henriks bok Något större, från 2013.

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Från utkastad till utsänd

Från utkastad till utsänd

Sommarjobbare till konferenser

Sommarjobbare till konferenser

Direktor

Direktor