juli 10

Jonas Andersson: Därför behöver vi lärjungaträna i tid och otid

Blogg

0  comments

Samtidigt som vi tjänar Gud behöver vi hela tiden göra utrymme för att lärjungaträna nästa generation, precis som Mästaren gjorde. Om vi inte sår idag, blir det nämligen ingen skörd.

Den kristna församlingen är alltid bara en generation ifrån att upphöra att existera. Dramatiskt uttryckt kanske, men inte desto mindre sant. Givetvis tror vi på Guds församlings övernaturliga kraft. Att Gud som bygger församlingen aldrig kommer låta den dö. Och samtidigt är det just ditt och mitt gensvar att vara med och bygga som Gud gjort sig beroende av. 
Gud har en mission i världen och församlingen är Jesu redskap för att utföra uppdraget. I samma stund du tar emot Jesus kastas du in uppdraget för världens frälsning. Din granne liksom folkgrupper långt borta blir, genom dig, båda föremål för Guds väldiga kärlek. Ditt gensvar på Jesu passionerade längtan att se alla människor upprättade och räddade skapar utrymme för Gud att agera. Ditt gensvar blir i förlängningen det arv du lämnar efter dig. Allt vi sår kommer ge en skörd.  

Om vi vill kunna skörda så måste vi först så. En ofrånkomlig princip. Det finns säsonger att så och säsonger att skörda. Att vänta med att så tills precis innan det är dags för skörd är inte en fungerande strategi. Likadant är det med lärjungaträning. Vill vi ha ledare i våra församlingar som kan axla ansvaret om några eller flera år, så behöver de tränas idag. Vill vi ha en ny generation missionärer som är med och fullbordar missionsuppdraget så är det idag de ska tränas. Träning för den som ska ta över kan inte ske de sista månaderna, veckorna och dagarna innan det är dags att lämna över. Nej, vi måste träna lärjungar att göra det vi gör medan vi är i vår fulla kraft. Och träning idag för uppdrag i en kommande morgondag sker inte självklart bäst i den teoretiska skolbänken. Inte i ett vakuum, ett pausläge som förberedelse för en framtid full av aktivitet.  Nej den bästa lärjungaträningen följer Mästarens modell – låt dem vara med och göra det medan de går tillsammans med dig. 

Det ställer krav på dig och mig i vår kallelse att hela tiden tänka in fler än oss själva när vi ska genomföra något. Men vi måste det! De onådda folken väntar på evangelium. Människor går evigt förlorade idag. Skörden är stor och arbetarna få. Om inte vetekornet faller till jorden och dör kan det inte bära frukt. Det är vår kallelse i Jesu efterföljd. Att dö från vår bekvämlighet, dö från vår prestige, dö från vårt ego och vår ”kan-bäst-själv” mentalitet. Jesus, världens Frälsare, Gud själv, la hela uppdraget i knät på ett gäng som utifrån mänsklig bedömning knappast kan ha rankat särskilt högt i potential att lyckas. Flera av dem var troligen unga tonåringar. Men Gud trodde och satte sin plan i verket.

Idag står en ung generation kristna redo att tränas. De har passion, iver och en tydlig kallelse från Gud. Det har varit så i varje tid, men vi kanske inte alltid har velat ”så” i rätt tid. Nu är rätt tid! 

Några tips:
1. När du tränar unga människor för tjänst imorgon, tro att Gud vill använda dem redan idag.
2. Bekräfta och slipa på naturliga gåvor och talanger, men be om, och tro Gud om, den Helige Andes övernaturliga utrustning över dem du tränar.
3. Ge människor förtroende, tro på dem, men tro framför allt på GUD I DEM. Det hjälper dig att inte se till de yttre när de misslyckas, utan till det som Gud ser och gör på insidan.

Det här är vår gästkrönikör:
Jonas leder organisationen Gå Ut Mission, och brinner för att sätta människor i funktion i Guds mission. I över 20 år har han arbetat heltid i Guds rike, både i Sverige men också med församlingsplanering och evangelisation ute bland världens onådda folk. I djungeln, på bergstoppar och lite överallt har han fått se skaror komma till Jesus.

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Gud – en kärleksfull pappa

Gud – en kärleksfull pappa

Bibeln – världens mest klassiska bok

Bibeln – världens mest klassiska bok

Viktor vittnar om mirakler och Guds godhet

Viktor vittnar om mirakler och Guds godhet