mars 29

Kanal Hayat når in i varje hem med hopp

Blogg

0  comments

Via satellit kan Kanal Hayat nå så många som 125 miljoner potentiella tittare. Oktober 2020 blev en rekordmånad då kanalens uppföljningsteam hade kontakt med nästan 30 000 personer på bara en månad. Det är nästan fyra gånger mer än i oktober året innan.

Många i TV-teamet blev rädda när coronaviruset började spridas, berättar Aamir, en av medarbetarna på Kanal Hayat. Trots det fick de ändå några personer att komma till den lilla studion och spela in program. Många har annars jobbat hemifrån. Utöver situationen med pandemin, som gör arbetet svårare, har också läget i Turkiet blivit hårdare för dem som jobbar med media. Just nu försöker regeringen ta kontroll över sociala medier, genom en ny kontroversiell lagstiftning. Plattformar som till exempel YouTube, Facebook, Instagram, med mera, som har över en miljon användare ska ha en övervakare från myndigheterna som kontrollerar kanalen. Aamir berättar att de håller på att bygga upp ett programarkiv, som finns kvar i fall de tvingas stänga ned arbetet.  

Trots utmaningarna har skörden varit stor. I en värld full av rädsla, sjukdom och mörker söker människor hopp, berättar Aamir. Han ser en unik öppenhet för evangeliet. Via satellit kan Kanal Hayat nå så många som 125 miljoner potentiella tittare. Oktober 2020 blev en rekordmånad då kanalens uppföljningsteam hade kontakt med nästan 30 000 personer på bara en månad. Det är nästan fyra gånger mer än i oktober året innan. 

Det finns dock en risk och ett stående hot att man kanske inte kan fortsätta driva kanalen. Just nu går det bra, men framtiden för sociala medier i Turkiet är oviss. När staten vill få mer kontroll, kan det påverka den kristna kanalen negativt. Kanal Hayat är den största kristna kanalen på YouTube i området och når ut till hela det turkiska bältet. Program sänds på turkiska, azeri, turkmenska, uzbekiska, kurdiska och syriska. Under 2020 hade omkring 300 personer kommit till tro och fått kontakt med olika församlingar. Ljus i Öster är en av några få partners som möjliggör drivandet av både Kanal Hayat och ungdomskanalen Umut Kalesi.  

Hur skapas ett program? 

Vanligtvis åker produktionsteamet iväg någonstans i Turkiet och spelar in tjugo program under en vecka. Man spelar in i olika hem och områden. Det finns olika slags program, till exempel vittnesbördsprogram speciellt utformade för ungdomar. Ett annat program handlar om att svara på frågor om hur det är att vara kristen med fokus på olika teman, som deltagarna sedan diskuterar med varandra. Genom att olika människor svarar på olika sätt, kan de visa att kristna kan ha olika perspektiv och inte behöver tycka lika om allt. Det finns också teologiska program och program som visar hur Gud förvandlar liv.  

Under coronapandemin har antalet tittare ökat med ungefär 30-40 procent, jämfört med hur det såg ut innan pandemin. Tretusen personer går in på Kanal Hayats hemsida varje dag och man har drygt 20 000 följare totalt på Kanal Hayat och Umut Kalesi.  

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Från utkastad till utsänd

Från utkastad till utsänd

Sommarjobbare till konferenser

Sommarjobbare till konferenser

Direktor

Direktor