Gud verkar i Turkiet
trots ökad islamisering
- och når unga via YouTube

Ju tydligare det är i titeln att det handlar om kristendom och Jesus, desto fler tittar på videoklippen. Den unga turkiska generationen ifrågasätter mer än någonsin och nu når vi dem via ett av de största missionsfälten i världen: sociala medier. 

Den som är ansvarig för den snabbt växande Youtube-kanalen sitter mitt emot mig med en liten glaskopp turkiskt te i handen. För några år sedan lanserade Enok och några andra i hans nätverk en Youtube-kanal för att nå unga i det turkiska bältet.

Inte alla vet att turkarna är ett av de mest uppkopplade folken i världen. Landet där Asien och Europa möts ses av grannarna som föregångare när det kommer till media. De har tillgång till internet med hög hastighet både i stad och på landsbygd och har omfamnat sociala medier. Turkiet har dessutom den yngsta befolkningen i Europa med nästan var 5:e person i åldern mellan 18–24. 

För de 6000 troende i Turkiet är det en överväldigande uppgift att nå 80 miljoner landsmän med evangelium, och man har tidigare konstaterat att regionens största missionsfält är medialt. Men hos Enok växte en längtan att nå den unga generationen, som har höga krav, och som överger parabolerna för att konsumera media på andra sätt. När nya understödjare till Kanal Hayat tillkom frigjordes resurser, som bland annat kommer från Ljus i Öster, till nya projekt.

Kanal Hayat och en kristen radiostation satsade tillsammans och startade Youtube-kanalen Umut Kalesi som betyder Hoppets fästning. Första programmet blev en visuellt imponerande musikvideo för en nyskriven turkisk lovsång. Enok berättar att medan TV kräver kvantitet för att fylla ut en tablå kan man här lägga mer fokus på varje produktion. Programmen kommer sedan också till glädje på Kanal Hayat. 
Teamet arbetar integrerat med Facebook, Instagram, Twitter och sin hemsida för att nå ut. Sociala medier har blivit ett osynligt missionsfält i Turkiet som gör evangeliet tillgängligt överallt, inte genom gatupredikanter utan genom wi-fi och hörlurar.

Ju tydligare det är i titeln att det handlar om kristendom och Jesus, desto fler tittar på klippen. Det är ett av många exempel på hur feedback och analyser får vara med och påverka innehållet. Enok visar oss grafer och pekar på tydliga spetsar i antalet visningar i samband med att en musikvideo med hög kvalitet publicerats. Många stannar sedan kvar och tittar på program där man diskuterar kristen tro. Dessa program är inte lika dyra att producera men deras innehåll gör att de får mer kontakt med människor. 

Diskussionerna i kommentarsfälten har i sin tur lett till att ett "frågor och svar-program" tagits fram där unga kristna samtalar och läser bibeln. När detta publicerades kom nya frågor av ivriga tittare som såg att just deras fråga hade tagits upp. De nya frågorna blev sedan ett nytt program, och konceptet har rullat på. 

Man har konstaterat att kvalitet drar tittare, medan innehåll skapar engagemang, vilket gör båda kategorier viktiga på olika sätt.  

– Vi vill nå både hjärtan och hjärnor, säger Enok. 
Många lyssnar på lovsång och blir berörda och börjar söka. Andra har funderat över Jesus ett tag men varit blockerade av den falska bild av kristendom man fått med från födseln; "Är Bibeln manipulerad eller är den pålitlig? Är Jesus Gud? Tror kristna på tre gudar?" Men så blir de berörda av Anden genom sången på ett sätt som logik inte kan förklara.

Teamet visar en kommentar på en musikvideo: "Jag tillhör ingen religion men jag gillar verkligen denna lovsång... Storheten och uppoffringen i Jesu kärlek påverkar mig starkt." Efter en månad kom en uppdatering: "Upp tills för en månad sen hade jag forskat om Jesu liv, Bibeln och Nya testamentets läror. När jag såg denna mäktiga lovsång hade jag ännu inte bestämt vad jag trodde på, men den gjorde en stor inverkan och fick mig att söka djupare. Nu kan jag som kristen säga att den fått ännu större mening för mig."

Det senaste decenniet har mycket skakat i landet som gjort den unga generationen mer ifrågasättande av religiösa strukturer än någonsin. Man tänker: "Jag måste inte tro på detta", eller "jag har inte valt att vara muslim, det har någon annan valt åt mig". Många söker nu aktivt efter vad som är sant. Detta skifte är en stor möjlighet att nå fram. 
Under vårt samtal ska en lovsång spelas in i studion och vi får röra oss ut ur lokalen. Ett stenkast från platsen vi befinner oss byggs en ny moské.  
– I Turkiet finns cirka 90 000, berättar Enok. Det är det land med mest moskéer per capita i världen. De ligger så tätt i Istanbul att man kan känna sig omringad när minareterna börjar ropa att "Allah är stor" från en sida av vägen, och moskén på andra sidan svarar. Det är nästan ofattbart att den tidiga kyrkan blomstrade i Turkiet. Antiokia var den plats där Jesu efterföljare först kallades kristna, och alla de sju församlingarna i Uppenbarelseboken är belägna i nuvarande Turkiet.

När Umut Kalesi startades var målet att man skulle ha 1000 prenumeranter inom 3 år, och att ett av programmen skulle ha mer än 100 000 visningar. Efter drygt ett år har kanalen 3000 följare och över 600 000 visningar sammanlagt. Det har gått över förväntan, men för teamet handlar det inte om att bli en populär Youtube-kanal. Det är det som sker bortom starka lampor och kameralinser som teamet verkligen brinner för. 
Målet är att följarna ska få samtala med en i uppföljningsteamet och slutligen kopplas till en lokal församling. Ett 20-tal volontärer svarar på frågor och bygger personliga relationer till de som kontaktar dem genom sociala medier. Mottot är: "Om någon ställer oss en fråga, så ska de få svar." Ett sådant åtagande kräver strategi och struktur och man jobbar intensivt med att skapa team sprida över landet som kan åka ut och möta människor och sedan koppla dem till ungdomspastorer. Den ansvarige volontären Serkan har just delat upp hela det turkisktalande området i flera regioner och målet är att ha regionansvariga. 

Man når inte bara den unga generationen, man har också gjort den involverad och gett verktyg att nå ut. Arbetet har också skapat kontakter inom film- och ljudbranschen, vilket öppnar dörrar till nya spännande projekt. Nyligen filmades lovsångssessions i ett flyktingläger och en person som inte visste något om Jesus var med och spelade och blev berörd. 
Man drömmer om så mycket mer. Enok berättar att han vill passa på medan det är öppet. Man vet aldrig vad som sker i området, med en ledare som dras mot Iran och en gräns mot Syrien som oräkneliga flyktingar passerat på flykt från IS. 

Arbetet med kanalen är inte utan risk. Man har regeringens ögon på sig och dessutom finns det religiösa människor som vill stoppa allt som inte stöder Islam. Många kristna lever under hot, och flera mordförsök mot kristna ledare har skett i området. Att koppla ihop en utländsk person som arbetar i landet med en missionsorganisation kan leda till att man blir bannlyst för all framtid. 

– Den tryggaste platsen man kan vara på är i Guds vilja, påminner Enok. 
Teamet ser ständigt att Gud är med i alla delar av det de gör, och det ger kraft att fortsätta. De senaste veckorna har det kommit in så många stories av hur människors liv blivit förvandlade att de inte ännu hunnit gå igenom alla. Aldrig någonsin har man kunnat se sådan direkt feedback på filmproduktionerna. Aldrig tidigare har så öppna bekännelser gjorts på nätet. 

Skörden är stor och arbetarna är få, så kom ihåg teamet när du ber. Be för de modiga troende som står bakom och framför kamerorna. Två hinder just nu är att det behövs mer resurser och fler volontärer i uppföljningsteamet, men om Gud lägger på ditt hjärta att hjälpa till på andra sätt så kontakta oss. 


En hemlig podcast - för att nå människor i Turkiet

Det finns en hemlig studio som sänder podcasts i Turkiet. Eldsjälarna som står bakom kan vi inte nämna vid namnoch var de sänder ifrån måste hållas under radarn.
– Vi är övertygade om att polisen lyssnar på kanalen, berättar de.

De sänder radioprogram via internet och är inte ett registrerat företag, berättar de för oss när vi kliver in i studion. Om de skulle göra allt på laglig väg skulle polisen göra mer än att lyssna och börja lägga sig i allt som sänds. Det här är ett säkert sätt för lyssnarna att få höra Guds ord genom sina hörlurar. I landet är internet och mediesändningar just nu det största sättet att nå ut med evangelium. 

Ljus i Öster stöttar en av eldsjälarna som står bakom radion.

På Facebook har deras kanal efter två års tid 5400 följare. Folk hör av sig och skriver att de tycker att poddarna är bra. En del ställer frågor. En del har hört något som väckt deras intresse men de har inte alltid förstått fullt ut vad de lyssnat till.

– Musiken är perfekt, men jag är lite fundersam över låttexterna, skriver en lyssnare.
– Ja, vi är kristna, förklarar programledaren.
– Aha… är det här kristen musik?

– Ja, tycker du om det?
– Ja det gör jag!

Andra önskar att de ska börja sända över FM-nätet. – Vi ber över det men det är väldigt dyrt, säger en av ledarna. Om Gud hjälper oss är vi redo för det en dag.500

Utöver musik sänder de program med olika teman, men alla fokuserar på evangeliet på olika sätt:

Tema: Gamla Testamentet

En del tror att Bibeln inte är sann. I det här program- met fokuserar vi därför på arkeologiska artiklar som visar på Bibelns äkthet.

Tema: En bok, en story

Turkar tror många gånger att David, Moses och Jesus representerar olika religioner. Här förklarar vi att profeterna i Gamla testamentet faktiskt berättar om Jesus.

Tema: Nya testamentet steg för steg

Två pastorer pratar om Nya testamentets böcker. Ett program kan till exempel handla om vem som skrev Matteusevangeliet och vilka berättelser man hittar där.

Tema: Vi lär oss sanningen

Olika ämnen och frågor tas upp i en jakt på vad som är sant. Turkar tror ofta att Jesus bara är en profet men vi förklarar att han är Guds son. Många turkar tror att yoga bara är en idrottsaktivitet, men vi berättar att det inte är det, utan att det är tillbedjan inom en annan religion. Tarotkort tycker många om i Turkiet, men vi förklarar att det inte är sanning utan synd.

Tema: Den unga generationen

Unga ledare besöker studion och pratar om ämnen som flirtande och dating, äktenskap och familjeliv.

Tema: Läsa Bibeln

Guds ord förvandlar människors liv, därför sänder vi program där vi läser ur Bibeln vid flera tillfällen varje dag.