maj 16

Krimtatarerna i fokus för Eurovision

Blogg

0  comments

Foto: Pressbild/Thomas Hanses (EBU)
Foto: Pressbild/Thomas Hanses (EBU)

Krimtatarerna – i fokus för Eurovision och hos Ljus i Öster

Vinnarlåten i Eurovision Song Contest handlar om Krimtatarerna – ett fördrivet och utsatt minoritetsfolk som Ljus i Öster länge arbetat med.

Det är inte bara Eurovision-vinnaren Jamala som har hjärta för krimtatarerna. När Ljus i Öster producerade sin bönekaleder i slutet av 1999 var krimtatarerna en av de tolv folkgrupper dom hamnade i fokus för bön.

Genom våra missionspartners har vi även länge arbetat på plats på Krimhalvön med mission och stöd till de få evangeliskt kristna.

Ljus i Öster hade under flera år nationella missionärer bland Krimtatarerna och vi har köpt och delat ut kristen litteratur på krimtatariska. Bland annat har vi varit med och bidragit till spridandet av Matteus-evangeliet, berättelser ur Jesu liv och ett seriealbum med kristna berättelser till barn.

Elever från Ljus i Östers missionsbibelskolor i Ukraina har också under flera omgångar åkt till Krimhalvön för att göra praktik bland krimtatarerna som i huvudsakligen är ett muslimskt folk.
Precis som många andra följde Ljus i Östers produktionsansvarige Lars Narin tv-sändningarna från Eurovision Song Contest i lördags. Att vinnarlåten uppmärksammade en utsatt minoritetsgrupp gav den tyngd, menar Lars Narin.

– Den stack ut från andra ytliga bidrag. Sången handlar om ett helt folks smärta och öde som träffar rakt i hjärtat, säger Lars Narin på Ljus i Öster.

 

Fakta Krimtatarer

Krimtatererna är ättlingar till de mongoler som på 1200-talet erövrade Krim. Under historiens gång har de blivit starkt uppblandade med andra folkslag som funnits på halvön, till exempel genuesare, goter och greker.

På order av Stalin gjordes 1944 en mycket hård tvångsförflyttning av hela det krimtatariska folket till Uzbekistan. Mycket har därefter gjorts för att krimtatarerna ska få flytta tillbaka till Krimhalvön, men det var först i slutet av 1980-talet som myndigheterna gav tillåtelse till detta.

Det finns få evangeliskt kristna på bland krimtatarerna på Krimhalvön, men nya möjligheter att ta del av evangeliet har nu öppnat sig i och med årets utgivning av hela Bibeln på krimtatariska.

Källa: Folkboken (utgiven av Ljus i Öster)

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Alla barn ska veta att Jesus älskar dem

Alla barn ska veta att Jesus älskar dem

”Detta är precis vad jag är kallad att göra”

”Detta är precis vad jag är kallad att göra”

Ungdomar möter Jesus på fotbollsplanen

Ungdomar möter Jesus på fotbollsplanen