januari 3

Kristen advokat frihetsberövad igen

Blogg

0  comments

Foto: China Aid
Foto: China Aid

Kristen advokat frihetsberövad igen

Den kristna människorättsadvokaten Zhang Kai blev den 27 december återigen frihetsberövad av kinesisk polis. Men denna gång släpptes han efter två dagar, rapporterar China Aid.

I  Ljus i Östers nyhetsbrev och tidning under hösten 2015 rapporterade vi om den modiga advokaten Zhang Kai som plötsligt försvann efter att myndigheter brutit sig in i en kyrka i Zhejiangprovinsen. Zhang Kai och två personer till bodde vid tillfället i kyrkan och gav juridiskt stöd till ett hundratal församlingar som påverkades av den kampanj som myndigheterna drev för att riva ned kyrkornas kors. Zhang Kai var en av dem som var öppet kritisk till hur myndigheterna agerade. Därför anhölls han, anklagad för att ha stört den allmänna ordningen och ägnat sig åt spionverksamhet.

Mellan augusti 2015 till februari 2016 var det ingen som visste var Zhang Kai satt fängslad, eftersom myndigheterna höll honom i ett inofficiellt så kallat ”svart fängelse”, där risken att bli torterad är överhängande. Den 25 februari syntes han för första gången i statlig television. Han tvingades erkänna sina ”brott” och dömdes sedan för att bland annat ha samlat en grupp personer med mål att störa den allmänna ordningen. Den 23 mars blev Zhang Kai dock frisläppt efter att ha betalat en borgensumma, rapporterar China Aid.

Sedan han blev frigiven har polisen regelbundet kallat in Zhang Kai till den lokala polisstationen, men den 27 december kom han inte tillbaka hem som han brukar. Enligt China Aid, hade Zhang Kai blivit inkallad av poliser från flera olika säkerhetsbyråer i tisdags morse. Zhang Kais mamma skrev ett oroligt nödrop på sociala medier som snabbt spred sig i Kina. Slutligen fick Zhang Kai återvända till sina föräldrars hem, efter att ha varit i polisens förvar i 48 timmar.

Zhang Kais syster berättar att hennes bror hållit en låg profil sedan han blev frigiven i mars. Han spenderar mestadelen av sin tid med att läsa och fiska. Något som inte borde motivera polisen att kalla in honom till förhör.

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Alla barn ska veta att Jesus älskar dem

Alla barn ska veta att Jesus älskar dem

”Detta är precis vad jag är kallad att göra”

”Detta är precis vad jag är kallad att göra”

Ungdomar möter Jesus på fotbollsplanen

Ungdomar möter Jesus på fotbollsplanen