november 8

Kristna azerier frigivna från fängelse i Iran

Blogg

0  comments

manadensvadjan_tillsammans

Kristna azerier frigivna från fängelse i Iran

De tre kristna män som satt fängslade i Iran har precis blivit frigivna mot borgen. I helgen fick de äntligen komma tillbaka till sina familjer i Azerbajdzjan.

Ljus i Öster har tidigare skrivit om vännerna Eldar Gurbanov, Yusif Farhadov och Bahram Nasibova som greps när polisen gjorde en razzia på en kristen förlovningsfest i Iran. Under flera månader satt de isolerade i fängelse utan att få veta vad de stod anklagade för.

De tre männen var medlemmar i Bakuförsamlingen Word of Life, som startades av svenska Livets ord, skriver Världen idag.

I september skickade Ljus i Östers läsare cirka 130 brev till myndigheterna i Iran med en vädjan om att männen skulle få komma hem till sina familjer. Frigivningen kommer nu som en glad och överraskande nyhet. De själva har upplevt tiden i fängelset som väldigt psykisk stressande, skriver Världen idag.

– De fick uppgifter om att det troligen skulle ta ett till två år innan en rättegång ens skulle bli av. Samtidigt träffade de medfångar som väntat i fem, sex år, säger Livets ords missionsdirektor Christian Åkerhielm till tidningen.

Efter flera månader fick Eldar, Yusif och Bahram slutligen veta vad de stod anklagade för. De ska ha gjort sig skyldiga till ”uppvigling mot staten genom etablerandet av en kyrka i hemmiljö”. Något som inte alls stämmer, menar Christian Åkerhielm. På den kristna förlovningsfesten bad gästerna tillsammans. Detta uppfattades som statsfientligt eftersom det inte skedde i en registrerad kyrka, skriver Världen idag.

Vidare rapporterar tidningen att de tre männen i helgen äntligen kunde lämna fängelset i Iran. Församlingen i Baku hade då samlat in och betalat en borgensumma på 735 000 kronor. Ärendet är dock fortfarande öppet. De tre männens juridiska företrädare kommer att överklaga vissa delar av åtalet i förhoppning om att kunna få tillbaka delar av borgensumman.

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Från utkastad till utsänd

Från utkastad till utsänd

Sommarjobbare till konferenser

Sommarjobbare till konferenser

Direktor

Direktor