september 27

Lagförslag drar åt snaran för kristna i Kina

Blogg, Kina

0  comments

kor-pa-mote

Lagförslag drar åt snaran för kristna i Kina

Den kinesiska regeringen är på väg att införa en ny lag som skulle kunna innebära att man kan bötfälla kristna som berättar om Jesus för andra i sina hem.

Både hyresgäst och husägare kan komma att bötfällas. Om det nya lagförslaget träder i kraft kan lagen också komma att drabba kristna som deltar i kristna möten under turistresor till Hongkong och Israel, rapporterar Back to Jerusalem.

Lagförslaget genomgår nu en prövotid och konsultationsperiod som går ut andra veckan i oktober.  Lagförslaget innehåller även riktlinjer för religiös utbildning, vilka religiösa organisationer som får existera och vart de får existera samt vilka aktiviteter de kan anordna.

Den underjordiska husförsamlingsrörelsen växer i Kina. Enligt sajten Back to Jerusalem växer rörelsen med mer än tio miljoner nya troende per år. Det är främst yngre och välutbildade som blir kristna. Det här har oroat den kinesiska regeringen och det har gjorts försök att hitta ett sätt att kontrollera rörelsen. Men tillväxten har inte avtagit.

För ett år sedan kom regeringen med ett förslag om att husförsamlingsrörelserna skulle få registrera sina kyrkor och därmed göra dem lagliga. Många av församlingar uttryckte då en stark önskan om att registrera sig. Men i och med att förföljelsen ökade i flera provinser backade man, skriver Back to Jerusalem. Detta har lett till att regeringen nu tagit ett nytt steg att genom detta nya lagförslag försöka kontrollera de troende.

President Xi gjorde i april i år ett uttalade om att han vill ”hjälpa religioner att anpassa sig till det socialistiska samhället”. Enligt en rapport från World Watch Monitor vill man från regeringshåll få en bättre helhetsbild av religion i Kina. På så sätt ska Kina bättre kunna stå emot ”främmande religioner”, vilket främst syftar till kristendomen. Kinesiska myndigheter ser ofta kristendomen som en produkt av det främmande västerlandets försök att destabilisera den kinesiska ”harmonin”, menar nyhetssajten.

Vad som kommer att bli de kinesiska kristnas respons på den nya lagen återstår att se. Men risken är att de tvingas gömma sig ännu mer och att allt fler väljer att gå ”under jorden”.

– Historien visar att för varje våg av ökad förföljelse kommer en kort tid av stiltje innan församlingstillväxten får ett rejält uppsving igen, säger Carsten Vala, professor i statsvetenskap och kinesisk politik enligt World Watch Monitor.

Var med och be för våra trossyskon i Kina. De behöver vårt stöd.

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Gud – en kärleksfull pappa

Gud – en kärleksfull pappa

Bibeln – världens mest klassiska bok

Bibeln – världens mest klassiska bok

Viktor vittnar om mirakler och Guds godhet

Viktor vittnar om mirakler och Guds godhet