oktober 25

Ledare för kvinnoarbete greps

Okategoriserade

0  comments

Ledare för kvinnoarbete greps

Ukrainska medborgare behöver inte söka visum i Ryssland. Trots det greps och bötfälldes en ukrainsk kvinna, som är ledare för kyrkans kvinnoarbete, för att hon saknade religiöst missionsvisum.

Natalia, som ursprungligen är ukrainsk medborgare, arbetade som ledare för kvinnoarbetet i församlingsnätverket ”Ny generation” i Ryssland. Under september månad besökte hon flera församlingar inom nätverket, men upptäckte snart att hon blev förföljd av okända män som under gudtjänsterna filmade och fotade med sina mobilkameror. Utanför kyrkan stod även poliser och gömde sig i buskarna. Därför beslutade Natalia att inte tala under gudtjänsterna.

Vid ett av besöken gick hon däremot fram till mikrofonen för att gratulera pastorns fru som fyllde år den dagen. Detta var något som fick myndigheterna att agera. Poliserna försökte komma in i lokalen efter att mötet var slut, men släpptes inte in av den lokala pastorn. I stället greps Natalia klockan tre på natten och togs in på förhör till polisstationen. Efter ett tag frisläpptes hon och fördes ut ur landet till Ukraina. I sin frånvaro dömdes Natalia sedan till böter på 30 000 rubel (cirka 5000 kronor).

Eftersom Natalia hade talat på en öppen gudstjänst räknade myndigheterna hennes födelsedagshälsning som en missionsaktivitet. Myndigheterna tillsatte även en språkutredning för att ta reda på om hälsningen kunde räknas som en predikan eller inte.

Även den lokala pastorn i församlingen blev anklagad för att ha brutit mot lagen genom att låta Natalia tala under mötet.

Försvarare av Natalia har menat att hon aldrig ens skulle kunna ha sökt religiöst visum eftersom ukrainska medborgare inte behöver visum för att vistas i Ryssland.

*Natalia heter egentligen någonting annat.

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Från utkastad till utsänd

Från utkastad till utsänd

Sommarjobbare till konferenser

Sommarjobbare till konferenser

Direktor

Direktor