Said reser över frusna floder för att nå sibiriska urinvånare. 

Varje dag arbetar Ljus i Östers missionärer världen över för att nå de som ännu inte hört talas om Jesus. Många av Rysslands onådda folkgrupper lever på ogästvänliga eller isolerade platser. På vintern kör vår medarbetare Said över frusna floder för att berätta om Jesus. 

Said har ett stort hjärta för Sacha-regionen. Många av invånarna bor ute på landsbygden och då krävs långa resor i bil, ofta på den frusna floden Lena. Varje resa i det extrema klimatet är förenat med direkt livsfara, speciellt vintertid då det kan bli nedåt 60 minusgrader

"Det är som allra mest 

kritiskt på våren och hösten, 

då isen är som mest instabil"

Vi får följa med Said i bilen ut till en by i närregionen. Det är en hisnande känsla att köra flera mil på floden som under vinterhalvåret fungerar som bilväg. Said berättar att det är som allra mest kritiskt på våren och hösten, då isen är som mest instabil. Det är ett tiotal personer samlade i det lilla huset ute på landsbygden. Vi bjuds på torkad fisk, te och kakor. Said delar några bibelord, vi sjunger lovsånger på språket Sacha (som pratas av en miljon människor i regionen) och människorna i gruppen delar sina vittnesbörd. Berättelserna är många och vittnar om Guds storhet och godhet.

När vi kommer tillbaka till Jakutsk, residensstaden i regionen, får vi lite tid att sitta ner med Said.

– När jag var 15 år fick jag en hjärntumör och trodde livet var över, berättar han. Jag började söka Gud och när jag låg på sjukhuset kom 2 killar och visade Jesusfilmen. Något i mig förvandlades och jag bad frälsningsbönen i den inbjudan som följde.

Said bor i Jakutsk tillsammans med sin fru och två barn. Många muslimska migranter från Uzbekistan och Kirgizistan kommer till staden och Said vittnar ofta för dem. Said berättar att han är bra på uzbekiska, och att han ofta använder arabiska varianter av bibelpersoner.

– Det är viktigt att bygga relationer och att dela en ordentlig måltid tillsammans med dem. När jag byggt upp en relation börjar jag dela evangeliet med dem. Via de hemgrupper som bildats har flera av grannarna kommit till tro och de delar i sin tur evangeliet med sina vänner.

Ljus i Öster stödjer drygt 200 lokala missionärer runt om i världen. Många av dem arbetar på platser där det är direkt farligt att bedriva missionsarbete, och flera verkar i regioner där inga andra missionsorganisationer har någon verksamhet. Tillsammans har vi ett gemensamt mål – att Jesu kärlek ska nå alla folk

Ljus i Öster stödjer ytterligare 200 lokala missionärer.
 Här kan du läsa mer om vad de har att berätta.
blank

Vårt arbete

Läs om hur vi arbetar och vilka folkgrupper vi arbetar med.

blank

Möteshelger & event 2022

Se aktuella datum för våra möteshelger och kampanjer.

blank

Missionspodden

Lyssna på berättelser om och lär känna våra missionärer från då och nu.

blank

 3 korta vittnesbörd från våra medarbetare 

blank

I ett halvår har vi kommunicerat med Muslimer via instagram och sociala medier. Jag kan ibland förändras över hur modiga människorna är som tar kontakt med oss. Många av dem har nu vi kunnat skicka en bibel till. Men det bästa är när vi får ge dem den personligen och prata med dem om Jesus.

Shamil ‧ Missionär i Kaukasien

blank

Min mamma gav mig till buddhisttemplet och jag blev snabbt en uppskattad munk. Men med tiden insåg jag att av alla gudar man tillbe fanns det en vars namn vi absolut inte fick säga. Men i en dröm mötte jag denne Jesus och han sade "följ mig!". Min omvändelse möttes av starka reaktioner och munkarna försökte döda mig. Idag arbetar jag i den by jag växte upp och har sett minst 100 personer komma till tro de senaste åren. 

Tenzin ‧ Missionär i Tibet

blank

Jag kan inte föreställa mig en enda dag utan att jag berättar för någon om den Gud Jag tror på. Jag talar språket flytande och det är mycket viktigt att kunna språket för det inger respekt i denna kultur. Folket tänker, läser och skriver på sitt eget språk så vi måste föra evangeliet till dem på deras modersmål. 

Yakub ‧ Missionär i Centralasien