Ryssland

Said reser över frusna floder för att nå sibiriska urinvånare

Varje dag arbetar Ljus i Östers missionärer världen över för att nå de som ännu inte hört talas om Jesus. Många av Rysslands onådda folkgrupper lever på farliga och isolerade platser. På vintern kör vår medarbetare Said över frusna floder för att berätta om Jesus.

Said har ett stort hjärta för Sacharegionen. Många av invånarna bor på landsbygden och då krävs långa resor i bil, ofta på den frusna floden Lena. Varje resa i det extrema klimatet är förenat med direkt livsfara, speciellt vintertid då det kan bli nedåt sextio minusgrader

Vi möter Said och får följa med honom i bilen ut till en by i närregionen. Det är en hisnande känsla att köra flera mil på floden som under vinterhalvåret fungerar som bilväg. Said berättar att det är som allra mest kritiskt på våren och hösten, då isen är som mest instabil.

Det är ett tiotal personer samlade i det lilla huset ute på landsbygden som vi besöker. Vi bjuds på torkad fisk, te och kakor. Said delar bibelord, vi sjunger lovsånger på språket Sacha (som talas av över en miljon människor i regionen). Människorna som samlats delar vittnesbörd. Berättelserna är många och vittnar om Guds storhet och godhet.

När vi kommer tillbaka till Jakutsk, residensstaden i regionen, får vi tid att sitta ner med Said. Han berättar:

– När jag var 15 år fick jag en hjärntumör och trodde livet var över. Jag började söka Gud och när jag låg på sjukhuset kom 2 killar och visade "Jesusfilmen". Något i mig förvandlades och jag bad frälsningsbönen i den inbjudan som följde.

Said bor i Jakutsk tillsammans med sin fru och deras två barn. Många muslimska migranter från Uzbekistan och Kirgizistan kommer till staden och Said vittnar ofta för dem. Han berättar att han är bra på uzbekiska, och att han ofta använder arabiska varianter av bibelpersoner.

Det är viktigt att bygga relationer och att dela en ordentlig måltid tillsammans. När jag byggt upp en relation delar jag evangeliet med dem. Via de hemgrupper som bildats har flera grannar kommit till tro och de delar i sin tur vidare evangeliet med sina vänner.

Ljus i Öster stödjer många lokala missionärer runt om i världen. Flera av dem arbetar på platser där det är direkt farligt att bedriva missionsarbete och där inga andra missionsorganisationer har någon verksamhet. Tillsammans har vi ett gemensamt mål – att Jesu kärlek ska nå alla folk

Vill du vara med och stödja arbete likt det Said gör? En gåva från dig gör stor skillnad.

Vårt arbete

Läs om hur vi arbetar och vilka folkgrupper vi arbetar med.

Möteshelger & event 2023

Se aktuella datum för våra möteshelger och kampanjer.

Missionspodden

Lyssna på berättelser och lär känna våra missionärer från då och nu.

 3 korta vittnesbörd från våra partners 

I ett halvår har vi kommunicerat med muslimer via instagram och sociala medier. Jag kan ibland förundras över hur modiga människorna är som tar kontakt med oss. Många av dem har nu vi kunnat skicka en Bibel till. Det bästa är dock när vi kan ge dem Bibeln personligen och får möjlighet att prata med dem om Jesus.

Shamil ‧ Missionär i Kaukasien

Min mamma gav bort mig till ett buddhisttemplet när jag var liten och jag blev snabbt en uppskattad munk. Men med tiden insåg jag att av alla gudar man tillbad fanns det en vars namn vi absolut inte fick säga, Jesus. I en dröm mötte jag denne Jesus och han sade "Följ mig!". Min omvändelse möttes av starka reaktioner och munkarna försökte döda mig. Idag arbetar jag i den by jag växte upp och har sett minst 100 personer komma till tro de senaste åren. 

Tenzin ‧ Missionär i Tibet

Jag kan inte föreställa mig en enda dag utan att jag berättar för någon om den Gud jag tror på. Jag talar språket här flytande och det är mycket viktigt att kunna språket i den här kulturen. Det inger respekt. Man tänker, läser och skriver på sitt eget språk. Därför är vikten att ge evangeliet till dem på deras modersmål så stort. 

Yakub ‧ Missionär i Centralasien