mars 29

Med Guds hjärta för Turkiet

Blogg

0  comments

Många är rädda för att bli kristna på grund av familjens reaktion. Emre jobbar för att fler ska våga tro och hitta gemenskap i en församling. 

Emre jobbar i Turkiet med att starta nya församlingar och evangelisera via radio. År 2006 började han arbeta som pastor på heltid och några år senare planterade han en församling i Izmit, i närheten av Istanbul. Han drevs av nöden att det bara fanns en kyrka i denna stad med två miljoner människor. När Emre sedan några år efter det flyttade till Istanbul för att starta radioverksamhet och plantera nya församlingar, tog en lokal broder över arbetet i Izmit. Emre startade en ny kyrka 2019 i Istanbul och de fick möta många svårigheter under pandemin, men nu växer församlingen och har idag 22 medlemmar. Hans fokus är radion och församlingsplantering. 

Turkiet är ett onått land. Med en befolkning på omkring 85 miljoner, där islam är den absolut största religionen, finns det ett enormt jobb att göra för de få kristna i området. Emre berättar: 

”Jag skulle säga att ena halvan av befolkningen är icke-troende och den andra halvan är radikala muslimer. Jag har blivit dödshotad för att jag berättar om Jesus. Två personer, tillhörande en större grupp, infiltrerade kyrkan som jag startade i Izmit. De hade varit hemma hos mig och lekt med mina barn, vi hade en fin gemenskap. Men en dag försökte de alltså döda mig. Det finns grupper inom islam som inte vill att vi evangeliserar och myndigheterna är inte positiva till oss heller.”

Ett stort problem är att många är rädda för att gå till kyrkan, eftersom man fruktar familjens reaktion. Via radioprogrammen kan Emre och teamet dela vittnesbörd från människor som har blivit frälsta. När de kristna delar med sig av egna vittnesbörd, kan de som lyssnar få mer mod till att ta steget fullt ut och våga gå till en församling. Kyrkan som Emre leder ligger på en fin plats nära havet och en stor lokal park. Många människor rör sig i området och han vill göra allt för att dra uppmärksamhet:

”Jag gjorde en stor skylt som vi placerade på framsidan av kyrkan, så att många kan se den. Det uppmärksammades i tidningen, där reportern skrev: ’Den kristna kyrkan startar ett krig mot vår kultur, var är polisen och varför gör de ingenting?’ Jag prisar Herren för att det går bra för kyrkan, vi växer med nya troende varje år”, säger Emre. 

Radioarbetet har däremot mött många utmaningar. Dels har det varit svårt att få in tillräckligt med medel för att driva kanalen, dels stängde myndigheterna ner den för att de saknade rätt tillstånd. Efter mycket jobb har Emre nyligen fått tillstånd att driva radion igen och de har hittat en lokal att hyra för studion. De har många som lyssnar, via hemsidan är det över 7000 personer och sedan ytterligare ett antal via Youtube som Emre inte kan ta fram statistik på. Många har också under 2022 börjat ta kontakt med kanalen genom social media. Lyssnarna har dessutom möjlighet att ta kontakt med dem via telefon. Ofta börjar samtalet med att ge svar på frågor som kan uppstå och målet är att slussa dem vidare till lokala kyrkor. Under 2023 hoppas Emre på att fler människor får hjälp med att hitta till en lokal församling. 

”Be för Turkiet. Det finns 81 städer i landet och många har inga kyrkor alls. Be för att vi kan dela evangeliet och bli uppmuntrade av Gud”, avslutar Emre.

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Gud – en kärleksfull pappa

Gud – en kärleksfull pappa

Bibeln – världens mest klassiska bok

Bibeln – världens mest klassiska bok

Viktor vittnar om mirakler och Guds godhet

Viktor vittnar om mirakler och Guds godhet