Missionspodden 

Missionspodden är en samling berättelser om Ljus i Östers hjältar på missionsfältet.
Flera har riskerat sina liv och andra har fått sin frihet kraftigt begränsad -  för att de stått upp för evangeliet. Under sommaren 2021 släppte vi under åtta veckor ett nytt avsnitt och sommaren 2022 spelade vi in fyra avsnitt. Lyssna i din podcast-app, på Spotify eller direkt här på ljusioster.se. Spelaren hittar du under denna text.
Årtalen i rubrikerna visar den ungefärliga tid de verkade som missionärer och som vi valt att fokusera på. 

SÄSONG 2

1972 - 2022 

I andra säsongen av Missionspodden får vi möta Vitali Kolomiets, missionären bland de bortglömda folken i Sibirien, Samir & Aqela, 17 åringarna som startade en kyrka tillsammans, Lillian & Karin, bibelsmugglarna på 70-talet och Eugene Bach, Problemmakargeneralen i tjänst för världens hemliga kristna.  

Avsnitt 1 S2 - Vitali Kolomiets

1990 - 2012

Vitali Kolomiets är missionsstrategen som grundade en pionjärmission i ett vilt och väglöst land. När han hörde de bortglömda sibiriska folkens rop på hjälp, svarade han med att både hjälpa dem i deras materiella och deras andliga nöd. På hans initiativ reste unga evangelisten och  pensionerade sjuksköterskor till världens utkanter för att nå både renskötare och schamaner.

 

Avsnitt 2 S2 - Samir & Aqela

1980 - 2022

Samir och Aqela är pastorsparet och sociala mediegenierna vars instagram och tik-tokkonton idag både bjuder in till samt skyddar en växande, underjordisk församling i Centralasien. Deras personliga upprättelse inspirerar mängder av unga centralasiater från brustna familjer att både tro på Jesus och drömma om familj.  

Avsnitt 3 S2 - Lillian & Karin

1960 - 1980

Lilian Molin och Karin Tilenius Norburg  var med om att organisera den svenska bibelsmugglingen under 1970-talet. Under golv, i däck och i bränsletankar gömde de och deras kompanjoner åtskilliga mängder av biblar och dokument som fördes över den hårt bevakade sovjetiska gränsen. 

Avsnitt 4 S2 - Eugene Bach

1970 - 2022 

Eugene Bach är den amerikanska krypskytten som Gud omskolade till missionär med särskilt uppdrag. Han är problemmakargeneralen som vigt sitt liv åt att sätta käppar i hjulet på fiendens planer och hjälpa hemliga kristna världen över. 

Avsnitt 1 S1 - Janis Rozkalns

1983 - 1988 

Janis var missionären och människorättskämpen som KGB:s helvetesläger inte kunde tysta. Till KGB:s förtret ledde han mitt i misären flera av sina medfångar till en tro på Jesus. 

Janis föddes 1949 och arbetade som elektriker i Lettlands huvudstad Riga. För sitt engagemang för kyrkans ungdomar och spridning av traktat om mänskliga rättigheter dömdes han bland annat till fem års arbetsläger i Perm 37.

Avsnitt 2 S1 - Isik Abla

2009 - 2021 

Isik var flickan som ville förändra världen genom jihad men som efter mötet med Jesus i stället kom att leda mängder av muslimer till friheten. I en misshandlad och för omvärlden oviktig muslimsk liten flicka, placerade Gud drömmen om frihet för ett helt folk.

Isik föddes 1972 och blev, vid uppstarten av Kanal Hayat 2009, en av den kristna kanalens mest inflytelserika programledare. Idag når hon ut till miljoner muslimska hem genom sina program.  

Avsnitt 3 S1 - Galina Viltsinskaja

1979 - 1985

Galina var ungdomsledare i Belarus och berövades sin frihet för att hon varit med och anordnat ett barn- och ungdomsläger. För sina ungdomar och medfångar gav hon gång på gång upp rätten att få leva ifred. Genom henne får vi känna lite av det som många förföljda kristna upplevt och än i dag upplever.  

Galina föddes 1955 och engagerade sig redan som tonåring i den oregistrerade baptistkyrkans barn-och ungdomsverksamhet samt Rådet för de fångnas anhöriga.

Avsnitt 4,5 S1 - Nils Fredrik Höijer

1880 - 1903

När dörrar slogs igen framför näsan på honom, stod Nils Fredrik övertygad om att Gud skulle öppna nästa. Med honom grundlades organisationen och den anda som genom ett århundrade manat Ljus i Östers medarbetare att ständigt söka nya vägar runt murar, hav och förbud.

Han föddes 1857 och sändes som missionär till Ryssland 1880. Under sitt liv gjorde Nils Fredrik banbrytande rekognoseringsresor över bland annat Centralasiens bergsmassiv och Berings sund.

Avsnitt 6 S1 - Magnus & Maria

1991 - 2001

Magnus och Maria är församlingsgrundarna som, fastän de avråddes, satsade allt på ett gäng mongoliska tonårsflickor. Med ett skarpt öga för människors dolda potential reste de upp både efterföljare och efterträdare. 

Maria och Magnus gifte sig 1989 och reste två år senare till Mongoliet. Där blev de vittne till en väckelse som på bara 10 år multiplicerade en handfull till 10 000 kristna. 

Avsnitt 7 S1 - Yuan Xiangchen

1932 - 1989

Yuan var pastorn och predikanten som vägrade att böja sig under kommunisternas tak. När regimen inte längre tolererade hans ställningstagande gav de honom ett ultimatum: familjen eller Jesus.

Yuan föddes 1914 och evangeliserade på den kinesiska landsbygden i slutet av 30-talet. I Ljus i Östers tidningar gick han under namnet Allan Yuan.  Efter fångenskapen ledde han Beijings största husförsamling. 

Avsnitt 8 S1 - Aida Skripnikova

1961 - 1971

Aida var en av Ljus i Östers, (dåvarande Slaviska Missionens) hemliga kurirer i Sovjetunionen. Hon levererade sanningen om förföljelsen till bedjare i utlandet samt sanningen om Jesus till kommunisterna i hemlandet. 

Aida föddes 1941 och blev född på nytt i 20 års åldern. Hon började genast brinna av missionens iver och duellerade med både myndigheter och medier över rätten att få vara en bekännande kristen.


FÖLJ VÅRT ARBETE