maj 9

Ny lag kan hindra missionärer i norra Sibirien

Blogg

0  comments

Barnbibelläsning bland nenetser

Ny lag kan hindra missionärer i norra Sibirien

Myndigheterna beskriver missionärerna som en plåga. Nu tvingas alla missionärer att ansöka om ett speciellt missionsvisum för att få fortsätta arbeta.

En del av minoritetsfolken på Yamalhalvön i norra Sibirien i Ryssland lever som nomader. Under de senaste åren har många av dem, nentser, chanter och manser, fått möta Jesus och blivit kristna genom bland annat baptistmissionärernas arbete i området. Men nu befarar missionärerna att deras arbete kommer att försvåras kraftigt.
Den ryska nationella nyhetssajten Znak.com beskriver missionärerna som aggressiva missionsarbetare som bedriver häxjakt mot nomadernas egen religion. Samma nyhetssajt rapporterar även att myndigheterna nyligen har instiftat nya lagar i åtta av landets län och autonoma regioner. Lagarna innebär att alla utländska missionärer och även missionärer från andra delar av Ryssland måste ansöka om missionsvisum för att komma in i regionen.
Lagen kräver obligatorisk missionsrapportering till myndigheterna där missionärerna bland annat tvingas redovisa vilka material de kommer att distribuera. Missionärer kommer endast ha rätt att predika i redan etablerade religiösa byggnader, vilket gör det svårt att nå nomadfolk.
Det är myndigheternas rädsla att väckelsen sprids bland nomadfolken som har fått dem att stifta den nya lagen, tror Rauli Lehtonen, missionsansvarig på Ljus i Öster.
– De lokala myndigheternas reaktion tyder på framgångar i arbetet med att nå nya folkgrupper med evangeliet. Våra lokala kontakter har sedan tidigare rapporterat att många nentser och en del chanter kommit till tro under det senaste året, säger Rauli Lehtonen.

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Alla barn ska veta att Jesus älskar dem

Alla barn ska veta att Jesus älskar dem

”Detta är precis vad jag är kallad att göra”

”Detta är precis vad jag är kallad att göra”

Ungdomar möter Jesus på fotbollsplanen

Ungdomar möter Jesus på fotbollsplanen