oktober 13

Nya siffror: Förföljelsen är värre än någonsin

Berättelser, Blogg

0  comments

Kom och lid med oss! Det var uppmaningen från en kines som fråntagits sitt medborgarskap och nu lever statslös. Det förtryck som han fått möta tar många former världen över. Nordkoreaner sätts i arbetsläger, iranier dödas, kurder misshandlas. Ryssar bötfälls, turkmener övervakas och uzbeker möter hedersvåld från familjen. Nigerianska kvinnor våldtas och kubaner hindras att fritt utöva sin tro och tillbe. Vad har de gemensamt? De är kristna och möter det vi kallar förföljelse. 

Definitionen av ordet hittar vi i något som Jesus säger: ”Ni kommer att bli hatade av alla för mitt namns skull”. (Mark 13:13) All fientlighet som riktas mot någon på grund av personens bekännelse att tillhöra Jesus Kristus, kallas förföljelse. Petrus sa nej tre gånger innan tuppen gal, när de undrade om inte han var en av de som brukade hänga med Jesus. Han visste nämligen att svaret kunde innebära stora konsekvenser. Den frågan får också vi ta ställning till, där ett ja innebär hat från världen men också välsignelse från himlen. 

Att förfölja kristna är ett brott, kanske till och med det största brottet på grund av dess omfattning, mot de mänskliga rättigheterna. Enligt FN:s förklaring av de grundläggande mänskliga rättigheterna har var och en rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Denna rätt innefattar frihet att byta religion och trosuppfattning och att, ensam eller i gemenskap med andra, offentligen eller enskilt, utöva sin religion eller trosuppfattning genom undervisning, andaktsutövning, gudstjänst och religiösa sedvänjor. (FN, paragraf 18)

• Rätt till att få ha en tro
• Rätt till att få uttrycka sin tro
• Rätt till att få propagera för sin tro
• Rätt att få byta tro

Förra året upplevde 260 miljoner kristna allvarlig förföljelse, enbart i de 50 länder där de kristna har det som allra svårast. Mörkertalet är stort, de räknade fallen är endast de man kunnat dokumentera. Open Doors kartlade förföljelsen i de 50 länderna och kom fram till att:

• 1 av 9 av världens kristna upplevde svår förföljelse
• 2983 kristna dödades för sin tro
• 9488 kyrkor och andra kyrkobyggnader attackerades
• 3711 kristna hölls utan rättegång, greps, dömdes eller fängslades
• I 31 av de 50 länder där förföljelsen är som värst är orsaken islamiskt förtryck

Listan indikerar att förföljelsen av kristna idag är värre än någonsin tidigare i historien, enligt Open Doors. I Sverige där vi just nu har religionsfrihet och där motståndet mot kristna sällan blir våldsamt, är det viktigt att vi fortsätter finnas för den globala församlingen på det sätt som Gud lägger på våra hjärtan. Deras smärta måste också vara vår smärta, för vi är alla ett i Kristus. ”Om en kroppsdel lider, så lider alla de andra delarna med den”, sa Jesus. (1 Kor 12:26)

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Från utkastad till utsänd

Från utkastad till utsänd

Sommarjobbare till konferenser

Sommarjobbare till konferenser

Direktor

Direktor