februari 15

Östra Ukraina uppmärksammat i SVT:s Agenda

Blogg

0  comments

Militär Ukraina

Östra Ukraina uppmärksammat i SVT:s Agenda

I söndags visade SVT:s Agenda ett inslag om situationen i östra Ukraina. Nöden är fortsatt stor och Ljus i Öster är med och hjälper genom den miljon kronor som satsats på flyktinghjälp. Svenåke Dahlqvist har ett mångårigt engagemang för landet och besökte nyligen krigsområdet.

– Vi besökte bland annat byn Sjtjastja i Lugansk. Husen på kyrkolokalens granngata har både kulhål i fasaderna, krossade fönster och nedsprängda balkonger, berättar Sven-Åke.

Bara några hundra meter från kyrkolokalen finns gränsposteringen till ockuperat område. Så sent som i september dödades en kvinna i huset i en attack. Svenåke, som är kontaktperson för pingströrelsens engagemang i landet, fick med egna ögon se den utsatta situation människor lever i.
– Hela landet lider naturligtvis av kriget men det hela blir så mycket mera påtagligt när man på en 7 mil lång bilresa hinner passera ett tiotal check points med beväpnad militär i full stridsmundering som kontrollerar våra pass och frågar ut vår ukrainske pastor om anledning att finnas på plats.

Konflikten i östra Ukraina har pågått sedan 2014 och har varierat i intensitet under åren. Just nu har konflikten trappats upp. Konflikten beskrivs i inslaget från Agenda som ”Europas bortglömda krig”. Tidigt beslutade Ljus i Östers styrelse att en miljon kronor skulle avsättas, från ett större arv som tillföll organisationen, till hjälp för flyktingar både i Ukraina och Ryssland.

Se inslaget i Agenda (från 24 minuter)

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Från utkastad till utsänd

Från utkastad till utsänd

Sommarjobbare till konferenser

Sommarjobbare till konferenser

Direktor

Direktor