februari 15

Östra Ukraina uppmärksammat i SVT:s Agenda

Blogg

0  comments

Militär Ukraina

Östra Ukraina uppmärksammat i SVT:s Agenda

I söndags visade SVT:s Agenda ett inslag om situationen i östra Ukraina. Nöden är fortsatt stor och Ljus i Öster är med och hjälper genom den miljon kronor som satsats på flyktinghjälp. Svenåke Dahlqvist har ett mångårigt engagemang för landet och besökte nyligen krigsområdet.

– Vi besökte bland annat byn Sjtjastja i Lugansk. Husen på kyrkolokalens granngata har både kulhål i fasaderna, krossade fönster och nedsprängda balkonger, berättar Sven-Åke.

Bara några hundra meter från kyrkolokalen finns gränsposteringen till ockuperat område. Så sent som i september dödades en kvinna i huset i en attack. Svenåke, som är kontaktperson för pingströrelsens engagemang i landet, fick med egna ögon se den utsatta situation människor lever i.
– Hela landet lider naturligtvis av kriget men det hela blir så mycket mera påtagligt när man på en 7 mil lång bilresa hinner passera ett tiotal check points med beväpnad militär i full stridsmundering som kontrollerar våra pass och frågar ut vår ukrainske pastor om anledning att finnas på plats.

Konflikten i östra Ukraina har pågått sedan 2014 och har varierat i intensitet under åren. Just nu har konflikten trappats upp. Konflikten beskrivs i inslaget från Agenda som ”Europas bortglömda krig”. Tidigt beslutade Ljus i Östers styrelse att en miljon kronor skulle avsättas, från ett större arv som tillföll organisationen, till hjälp för flyktingar både i Ukraina och Ryssland.

Se inslaget i Agenda (från 24 minuter)

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Alla barn ska veta att Jesus älskar dem

Alla barn ska veta att Jesus älskar dem

”Detta är precis vad jag är kallad att göra”

”Detta är precis vad jag är kallad att göra”

Ungdomar möter Jesus på fotbollsplanen

Ungdomar möter Jesus på fotbollsplanen