januari 17

Över 40 000 har fått Familjebok

Blogg

0  comments

Tomas och Sunisa har fullt upp i Laos. Bland annat hjälper de utsatta flickor att få ett bättre liv och hjälper människor att få en Familjebok – en ID-handling som ger dem medborgerliga rättigheter i landet. Vi har samtalat med Tomas.

Hur är läget i Laos just nu?

Laos håller på att förändras. Staten har tagit bort de kommunistiska symbolerna från stadsvapnen, de har sagt att det är ingen idé att ha kvar dessa längre. De vill öppna landet. Planekonomin är borta och kapitalismen tar över. Det påverkar människor då allt blir dyrare. Från och med 2020 är det lagligt att vara kristen i Laos men gamla idéer lever kvar längre. Det finns fortfarande kristna som är fängslade. Även om det är tillåtet att vara kristen, får man inte prata om sin tro utanför hemmet. Det går alltså åt rätt håll men sakta. 

Berätta om arbetet med Familjeboken. Varför får inte alla den när de föds? 

En anledning är klanpolitiken. Det finns minst 50 stammar och klaner i Laos som inte vill blanda sig med andra och dessutom är klanerna i konflikt med staten. Där finns det många som inte har en Familjebok och är därför inte medborgare i landet. Sedan har många män flera fruar och barn överallt, de kan ha mellan två till fem fruar, och de vill inte vifta med att de är pappor till så många barn.

För att få en Familjebok måste familjen själv gå och registrera när barnen föds. Det är krånglig byråkrati. Först går man till byns polis, oftast är det samma polis som man kanske har blivit arresterad av tidigare för att man är kristen. Sedan skickas ansökan vidare till byrådet. Efter godkännandet därifrån får polisen tillbaka den och sedan skickas ansökan till distriktet. Blanketterna skickas fram och tillbaka så här tills de slutligen kommer till staten.

Totalt handlar det om sju steg i processen. Kostnaden att fixa en Familjebok varierar beroende på vem personen är. Hittills har vi hjälpt till att få över 40 000 Familjeböcker som vi har intygat, men det är antagligen fler – jag har tappat räkningen. Vi fortsätter med det arbetet hela tiden.

Vilka problem möter ni och vad kan vi be för?

Att vi ska få tag på mer tomtmark. Vi har vuxit ur stället där vi bor, eftersom det kommer fler tjejer som behöver hjälp hela tiden. När de inte får plats, måste de skickas tillbaka. Vi har fått ett erbjudande från en by som vill att vi ska komma, men vi behöver ekonomi till det. Be för det!

Namnen är ändrade av säkerhetsskäl.

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Från utkastad till utsänd

Från utkastad till utsänd

Sommarjobbare till konferenser

Sommarjobbare till konferenser

Direktor

Direktor