december 21

”Plötsligt fick Tohar veta att han var fri”

Blogg

0  comments

Foto på Tohar: Council of Churches of Evangelical Christians and Baptists
Foto på Tohar: Council of Churches of Evangelical Christians and Baptists

”Plötsligt fick Tohar veta att han var fri”

Med korsade ben sitter Tohar i soffan och läser. Högar av brev adresserade till honom ligger bredvid. Och han ler. Äntligen är Tohar fri från fängelset.

Från vår kontaktperson får vi fotografier där vi ser Tohar läsa de många brev och kort han har mottagit. På en annan bild ser vi honom läsa i en Bibel. Vi får höra att Tohar under sin fängelsetid förblivit stark i tron, men att hans hälsa är väldigt svag.

Den 8 november 2016 släpptes Tohar efter att ha suttit fängslad i sex år och tio månader. Han var dömd till 10 år men blev benådad mer än tre år i förtid. Enligt vår kontakt är han inte villkorligt frigiven, utan helt frisläppt.

Tohar har under hela sin tid i fängelset hävdat sin oskuld. Han dömdes år 2010, falskt anklagad för att ha sålt narkotika – strax efter att han konverterat från islam till kristen tro. I samband med att han blev arresterad pressades Tohar att förneka sin tro, men vägrade.

Tohar har tidigare ansökt om att bli benådad men har alltid fått avslag. Därför blev han väldigt förvånad den dag han plötsligt blev inkallad till fängelseledningens kontor.

– Tohars papper låg på skrivbordet. Han fick veta att han var fri att gå och att en bil stod utanför grindarna för att ta honom därifrån, berättar en väl insatt källa för Ljus i Öster.

Två månader tidigare hade hans fall varit uppe för prövning. Kommissionen som utredde fallet hade sagt att han skulle bli frigiven om de inte stötte på några problem, men samtidigt sa fängelsedirektören att Tohar skulle behöva avtjäna hela sin strafftid. Under utredningen pågick flera diskussioner och myndigheterna och medlemmarna av kommissionen var oeniga. Några tyckte att han skulle bli frigiven medan andra satte sig emot förslaget. Slutligen fick Tohar ett oväntat besked på kontoret i fängelset. Frigivandet skedde i tysthet, vilket enligt Forum 18 förvånade Tohars kristna vänner.

När denna artikel skrivs har Tohar fortfarande ingen bostad, eftersom båda hans föräldrar har dött. Däremot har han fått tillfälligt husrum hos några kristna vänner. Församlingen har gett honom kläder och tar hand om honom, berättar Ljus i Östers kontakt.

Under åren har Tohars fall blivit känt världen över. De oregistrerade baptisterna i Uzbekistan har uppmanat omvärlden att skicka brev eller kort till Tohar för att på så sätt sätta press på myndigheterna och fängelseledningen. Även många av

Ljus i Östers läsare har stått med honom i bön.

– Gud hörde många kristnas böner. Vi är tacksamma för var och en som har bett för honom och sänt brev till honom medan han var i fängelset, säger några av Tohars baptistbröder till Forum 18.

Samtidigt vädjar Rådet för baptistkyrkorna om fortsatt förbön.

– Attityden mot de kristna i Uzbekistan är fortfarande densamma. Därför är det möjligt att Tohar kommer att stöta på problem. Vi fortsätter att be för honom, säger de till Forum 18.

Läs mer om Tohar här.

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Från utkastad till utsänd

Från utkastad till utsänd

Sommarjobbare till konferenser

Sommarjobbare till konferenser

Direktor

Direktor