november 15

POLISENS SPAN I UZBEKISTAN

Blogg

0  comments

Säkerhetspolisen leker med lagarna, rapporterar till familjerna och slår utan att lämna blåmärken. Allt för att upprätthålla förbudet mot att predika för en uzbek. Men Gud fortsätter bryta mot reglerna. 

Det är skymning. I en bil ute på parkeringen sitter två personer. De har suttit där lite för länge. Blickarna är låsta på kyrkans port. Den stora porten öppnas plötsligt, och en man går ut. Han sneddar nerför trappen, viker upp kragen på jackan och försvinner runt hörnet. Männen i bilen växlar några ord med varandra och skriver ner någonting. De känner igen honom. Det är tredje gången han går ut genom just den här porten. 

Det är tillåtet att samlas i den ortodoxa kyrkan och byggnader avsedda för religiösa ändamål, men det är olagligt att predika för en uzbek – eftersom de räknas som muslimer. Man leker med orden, med lagarna. Vad som är tillåtet teoretiskt kan vara förbjudet praktiskt. Man får vara kristen men man får inte konvertera.

Bland de 34 onådda folkgrupperna i Uzbekistan, är uzbekerna naturligt nog den största folkgruppen. De utgör 25 av 32 miljoner människor. 25 miljoner som man inte får berätta om Jesus för, som man inte får samlas och läsa bibeln tillsammans med. 

Men Gud verkar bland uzbekerna, även om Han inte får. Han skapar övernaturliga korsningar mellan troende och sökande. Han svarar på bön. Han ger uthållighet. Han helar sjukdomar. Han har till och med uppväckt döda. 

De två männen i bilen växlar några ord. De gissade att han var uzbek redan första gången han gick ut genom dörren. Nu har de tagit reda på vem han är. Nästa dag kommer de att göra ett hembesök, inte hos mannen, utan hos hans släktingar. De kommer låta släkten förstå att det är deras ansvar att se till att släktingen skärper sig. 

Det vanligaste hotet mot den som blir frälst här är ens egen familj. Kristna blir misshandlade av sina familjemedlemmar i försöket att hålla kvar de i islam, och det finns de som blivit ihjälslagna. Och det kan inte vara enkelt att stå emot påtryckningarna från det som ur ett internationellt perspektiv ansetts vara en extremt brutal säkerhetspolis. 

Den föregående presidenten var stenhård mot kristna men också mot radikala muslimer. Det berättas att muslimska fundamentalister mördades av säkerhetspolisen utan rättegång. Men under den nuvarande presidenten har det kommit strikta order uppifrån om att de ska lugna ner sig och inte använda övervåld. Det har blivit lugnare, men man tar också andra vägar. Att låta familjen stå för våldet är ett sätt. Att slå utan att lämna blåmärken är ett annat, för då finns det inget att ta på efteråt.

De nya riktlinjerna handlar inte så mycket om att presidenten skulle vara religionsvänlig utan har troligen sin botten i viljan att öppna för utländska företag. Och ett land med en instabil säkerhetspolis som betraktar domstolen som valfri och tar lagen i egna händer, är inte så poppis bland företagare.  

Polisen har mycket insyn i vad som händer. De har inte tillräckligt stora resurser att ha så tuff kontroll som Kina har, istället gör de tillslag då och då. Punktkontroller och span.   

De kristna kan dömas för saker som är konstiga för oss i Sverige. Man kan dömas till fängelse för att ha läst Bibeln i sitt hem, framför allt om man läser den tillsammans med andra. Men det finns en godkänd bibel på uzbekiska, som får spridas. Kruxet är att man behöver ha papper på att det är just den Bibeln man har. Den är tryckt i cirka 1000 exemplar… till en befolkning på 25 miljoner. Och eftersom man inte får evangelisera för uzbeker är det svårt att motivera behovet av fler exemplar av den godkända bibeln, än vad det finns kristna. 

Men om än små så är en godkänd bibel, ett samhälle lite mer öppet och en förmanad säkerhetstjänst, segrar att fira. Och hela tiden är Gud med. På ett övernaturligt sätt ser Han till att pengar för att betala bibel-böter kommer in.

Den största utmaningen för de kristna är fortsatt deras ringa antal. Att nå ut med evangeliet tar tid när man inte är så många. 80 procent av den totala befolkningen är muslimer och 4,5 procent är kristna, varav endast 0,22 procent är evangeliskt kristna. Men Bibeln manar: ”Låt oss inte tröttna på att göra gott, för när tiden är inne får vi skörda om vi inte ger upp.” Gal 6:9

De uzbekiska kristna må vara få idag, men med Gud vid sin sida är man alltid i majoritet. Vilken förmån att alla vi som är Ljus i Östers bedjare får ställa oss sida vid sida med dem, den andliga vägen. Och de kristna uzbekerna får göra samma upptäckt som Elia att ”de som är med oss är fler än de som är med dem”: ”Då öppnade Herren tjänarens ögon, och han fick se att berget var fullt av hästar och vagnar av eld runt omkring Elisha.” 2 Kung 6:16-17

BE:

Att Gud ökar antalet troende.

Att evangelisation blir tillåtet.

Att hedersvåldet ska bytas ut till kärlek. 

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Alla barn ska veta att Jesus älskar dem

Alla barn ska veta att Jesus älskar dem

”Detta är precis vad jag är kallad att göra”

”Detta är precis vad jag är kallad att göra”

Ungdomar möter Jesus på fotbollsplanen

Ungdomar möter Jesus på fotbollsplanen