juli 8

Putin skrev under antiterrorlag som hindrar mission

Blogg

0  comments

Foto: Pressfoto
Foto: Pressfoto president Vladimir Putin

Putin skrev under antiterrorlag som hindrar mission

Antiterrorlagar som hindrar fri mission har nu blivit godkända av Rysslands högste statschef, Vladimir Putin. I går eftermiddag meddelande regeringens huvudsäte att lagen blivit underskriven. Nu bävar Rysslands kristna för konsekvenserna.

– Det är verkligen en sorg att höra detta, så många som har fastat och bett för att det inte skulle bli så, säger en ledamot i Ljus i Östers styrelse som nyligen varit i Ryssland och träffat kristna vänförsamlingar.

Kyrkoledare har under senaste tiden varnat för vad den nya lagen kan komma att innebära för missionen och religionsfriheten i landet. Efter att lagen antogs av ryska duman den 24 juni har böne- och fastedagar, samt olika typer av vädjanden och manifestationer mot terrorlagarna pågått över hela Ryssland. Evangeliska kyrkoledare har dessutom skrivit direkta brev till president Putin och vädjat honom att inte skriva under lagen.

– Våra vänner i Ryssland kommer satsa hårt på att studera vad dessa nya regler innebär och hur man kan göra det bästa möjliga av situationen. Det är en tid av omvärdering, även för Ljus i Öster. Kanske kommer alla visum bli indragna. Vi får se på vilket sätt vi kan arbeta framöver, säger Ljus i Östers styrelseledamot.

Det nya beslutet innebär att ryska regeringen har utökat listan för brott som räknas som terrorism. Brotten innefattar bland annat delar av samvetsfriheten och friheten att sprida religiösa övertygelser. All missionsverksamhet som inte är registrerad blir förbjuden. Enligt Ryska pingstunionen kan begreppet mission komma att tolkas väldigt brett. Det kan bli förbjudet att predika eller ge sitt kristna vittnesbörd utanför kyrkolokalernas väggar. Alla personer som missionerar måste tillhöra godkända registrerade organisationer eller grupper. Den som bryter mot reglerna kan behöva böta upp till 1 miljon rubel (133 000 svenska kronor).

Vad kan kristna i Sverige göra nu?

 

– Det vi verkligen kan göra är att be men också skapa en större medvetenhet om situationen i Sverige. De kyrkor i Sverige som har vänförsamlingar i Ryssland behöver verkligen visa sina vänner att de inte är bortglömda. Skriv och uppmuntra församlingsmedlemmarna.

Även straffen för terroristbrott blir hårdare i och med de nya lagarna. Ungdomar från 14 års ålder kommer att kunna straffas för terrorism.

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Från utkastad till utsänd

Från utkastad till utsänd

Sommarjobbare till konferenser

Sommarjobbare till konferenser

Direktor

Direktor