april 25

Säg hej till Thomas Lahti

Blogg

0  comments

Thomas Lahti är Ljus i Östers nye direktor. När han blev frälst som tonåring kände han sig rik, eftersom han hade fått tag på världens bästa budskap. Som missionär i Indien, Tadjikistan och Kina har han varit med och gett budskapet vidare till olika folkgrupper i världen. Nu ser han fram emot att ge Jesus till fler människor som aldrig har hört om honom.

Varför blev du missionär?

Redan när jag gick på gymnasiet, kände jag en längtan efter att dela med mig av Jesus. Jag gick på bibelskola och efter några år träffade jag min fru Anna. Vi ville åka till Norrland och jobba där, men när vi sjöng ”Jesus sänd mig”, blev det plötsligt skarpt läge. Det är lite ”farligt” att be så, för Gud hör!

Vi hade precis köpt ett hus i Uppsala och hade två barn, när jag en dag kände Den Helige Andes närvaro och hörde en röst på insidan som sa: ”Thomas, vill du åka till Indien?” Jag visste att det var Gud och sa: ”Ja”. Jag tänkte också på att den som bad för mig när jag blev frälst, var missionär i Indien. Men givetvis behövde jag fråga Anna också, så jag la mig i sängen och sa till Anna: ”Jag tror att Gud kanske vill att vi ska till Indien.” Jag somnade men det gjorde inte Anna. Hon oroade sig hela natten för hur det ska gå med barnen och hade mardrömmar om ormar, och så vidare. Men på morgonen fick hon ett bibelord: När jag planterar er i främmande land, då är jag med er. 

Det tog två år med alla förberedelser innan vi åkte iväg, vi fick också ett till barn. Med tre barn åkte vi till Indien. Ett fantastiskt arbete startades där som pågår fortfarande, tusentals människor nås med evangeliet. Vi fick två underbara år i Allahabad innan vi blev utsparkade ur landet, eftersom så många hinduer blev omvända. Väl hemma igen, kände vi att vår dröm togs ifrån oss. Vi hade ju planer på att vara i Indien länge. Då frågade missionsavdelningen om vi ville åka till Tadjikistan. Jag tänkte: Tadj… vad? Jag letade efter mer information, Google var nytt då, och såg bara en bild på Lenin på ett torg. Jag kände totalt motstånd och ville inte åka dit. Men, jag behövde fråga Gud också. Jag bad och höll samtidigt händerna för öronen, för att jag inte ville höra svaret. Efter en brottningskamp kände jag ändå frid och till slut kände vi glädje inför resan.

Vi åkte dit år 2003 och blev kvar i fyra år. När vi landade i Dushanbe, tänkte jag att det är exakt så fult som jag trodde och här ska jag vara med min familj. Det blev lite deppigt i början. Men efter två veckor förvandlades jag och plötsligt såg jag alla härliga människor som bor där och hur fint landet egentligen är. I dag älskar jag Tadjikistan. Vi är tacksamma över tiden där och att arbetet drivs vidare av lokala arbetare. 

Varför vill du leda arbetet med att nå de onådda?

Jag tycker att jag har fått det finaste jobbet i världen. Att få ge Jesus till människor som aldrig har hört om honom. I dagens värld behövs mer av Jesus, han är världens frälsare. Han älskar, ger förlåtelse, helande och upprättelse. Det är honom vi vill ge till folken. Jag är förundrad över att jag har fått möjligheten att jobba för Ljus i Öster, det är nästan för bra för att vara sant. Samtidigt är det ett stort ansvar givetvis, Ljus i Öster är en jättefin gammal organisation och nu har jag möjlighet att fortsätta med det arbetet och ge mitt bidrag till det. 

Vad har du för planer inför framtiden?

Jag vill göra Ljus i Öster ännu mer känt och att fler ungdomar ska börja brinna för mission. Jag vill se fler murar rasa i länder där människor idag inte är fria att vara kristna. Jag minns känslan när Sovjetunionen föll och evangeliet gick ut fritt till människorna och det vill jag ska hända igen i andra länder. Ljus i Öster kan komma in i områden som ser helt stängda ut, där många kristna betalar ett högt pris för sin tro.

Ljus i Öster fyller 120 år och jag ser fram emot att fira det tillsammans med alla som har ett hjärta för vårt arbete. Vi kommer att anordna en fest den 21 oktober 2023 i Uppsala. Jag hoppas att vi ses där!

Läs mer om Ljus i Östers 120-årsfirande.

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Från utkastad till utsänd

Från utkastad till utsänd

Sommarjobbare till konferenser

Sommarjobbare till konferenser

Direktor

Direktor