januari 31

Satt i fängelse sex gånger – hamnade sedan i missionsskola

Blogg

0  comments

Som ung satt Pavlo bakom lås och bom i sex omgångar. I dag är han en annan person. Efter missionsskolan i Kiev vill han ge vidare den kärlek han har fått ta del av.

Utanför fönstret på Kievs bibelinstitut ser solen ut att bereda väg för sommaren, men skenet bedrar. Trots att det är slutet av april har kylan gjort ett ovälkommet återbesök. Pavlo har på sig dubbla tröjor där han sitter på en röd tygstol på ett av institutets kontorsrum.

Pavlo växte upp under tuffa omständigheter. Droger och kriminalitet kom tidigt in i hans liv och vid 15 års ålder hamnade han för första gången i fängelse. De kommande åren gick livet i cirklar; fängelse, frigivning, droger, stöld och tillbaka i fängelset. Fem gånger upprepade sig mönstret innan vändningen kom i samband med att han gifte sig under sin sjätte fängelsevistelse. Han bröt med sina gamla vänner och började ta del av fängelsets yrkesskolor. Efter att ha examinerats från två av skolorna och visat gott uppförande blev Pavlo flyttad till en avdelning med mindre hård bevakning. Livet verkade gå i rätt riktning, då ett tungt bakslag drabbade honom. Hans nyblivna fru bestämde sig för att lämna honom och livsluften gick ur honom.

Mitt i sorgen fick Pavlo besöka av några kristna som berättade för honom om Jesus.

– Till en början var jag lite orolig för att de tillhörde en sekt eller att de ville ha något av mig. Men sedan insåg jag att jag inte har något att förlora och började bli intresserad.

Pavlo spenderade mer och mer tid med sina nyvunna vänner och berördes av deras medkänsla. Vid ett av deras besök stod Pavlo och lagade mat, så han bad dem komma tillbaka efter att han ätit. Då slogs han av tanken att ”här kommer Gud till mig och jag är upptagen med att laga mat”. Han lämnade genast grytorna och gick och pratade med dem.

– När jag kom tillbaka till köket började jag tänka på hur de lämnat sina familjer för att berätta om Guds kärlek för arma mig. Jag grät som ett barn.

Vid nästa besök stod Pavlo och väntade på dem vid entrén. Han ville bli som dem och frågade vad hemligheten var. Svaret han fick förvånade honom: Läs bibeln och be till Gud. Pavlo gjorde som de sagt, varje morgon och kväll, och en dag fick han syn på en broschyr som han inte hade lagt märke till tidigare.

– Den förklarade vad synd är, om Adam och Eva och så vidare. Plötsligt föll alla pusselbitar på plats och jag förstod vad jag måste göra.

Han gick till fängelsets bibliotek, tittade ut genom fönstret och bad: ”Jesus, jag vet att jag inte har kraft i mig själv att förändras utan att bara du kan göra det. Jag tror att du dog för min synd och har uppstått för mig. Om du förvandlar mig ska jag tjäna dig”. Natten efter bönen upplevde Pavlo en enorm värme och ett stort ljus i rummet.

– När jag vaknade på morgonen och gjorde i ordning sängen kände jag en väldig glädje och visste att jag aldrig skulle bli
densamme igen. När jag öppnade Bibeln läste jag inte bara ur Johannesevangeliet, jag drack ur det. Källan var öppen för mig.

När han kommit ut ur fängelset lät han döpa sig och började först engagera sig i barnarbetet och senare fängelsearbetet. I början av 2015 kom hans pastor och föreslog att han skulle gå sommarmissionsskolan som Kievs bibelinstitut och Ljus i Öster arrangerar tillsammans. När Pavlo bad över det kände han hur längtan växte och förstod att det var Guds vilja. Han ansökte och kom in.

– Det var en av de ljusaste tiderna i mitt liv. Jag mötte människor som var helt överlåtna till Gud och jag växte mycket i min förståelse av vem Gud är och vad den kristna tron handlar om.

Varje morgon klockan fem gick Pavlo ner i källarens bönerum och klockan sex gick han vidare till den närbelägna idrottsanläggningen för en springtur. Under de tre månaderna som skolan varade funderade han mycket på vad Gud ville med hans liv och vid det sista samtalet med en vägledare upplevde han svaret.

– Han frågade mig varför jag skulle åka någon annanstans när jag redan var involverad i ett missionsarbete i den by där jag bodde.

Efter skolan åkte Pavlo därför tillbaka till sin församling där de varje lördag anordnar träffar för barn och firar gudstjänst på söndagen.

– Det senaste året har vi döpt tre personer som omvänt sig och fyra personer förbereder sig för dop nästa sommar. Jag fortsätter också att vara involverad i fängelsearbetet. När Pavlo till sist får frågan vad han drömmer om sätter han sig rakryggad upp i stolen och funderar länge.

– Jag vill att relationen till min familj, min fru och mitt barn, ska bli återställd. Och att min gamla mamma ska ta emot Jesus.

FOTNOT: Mannen på bilden är inte densamma som i artikeln.

 

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Från utkastad till utsänd

Från utkastad till utsänd

Sommarjobbare till konferenser

Sommarjobbare till konferenser

Direktor

Direktor