november 16

Se föreläsningen om religionsfrihet i Ryssland

Blogg

0  comments

Se föreläsningen om religionsfrihet i Ryssland

Det blev en helkväll om Ryssland när advokat Anatoly Pchelintsev kom för att föreläsa om religionsfrihet och den nya antiterrorlagen. Trots många svårigheter talade han om hopp för framtiden genom att utbilda för tjänstemän och poliser. ”Ryssland strävar efter att vara ett civiliserat land”, säger han.

Den 8 november var Anatoly Pchelintsev, en av Rysslands främste människorättsförsvarare för religionsfrihet, på besök hos Ljus i Öster. Tillsammans med tidningen Dagen anordnade Ljus i Öster ett seminarium. Advokat Anatoly Pchelintsev talade om situationen för religionsfrihet i Ryssland ­– inte minst i ljuset av den nya antiterrorlag (den s.k. Jarovajalagen) som sedan i somras begränsat missionsverksamhet i landet. Han kunde ge många exempel på kristna som råkat ut för absurda anklagelser och situationer på grund av polisers och andra tjänstemäns begränsade religionskunskaper.

Under seminariet förklarade Anatoly Pchelintsev att den nya lagen är problematisk och full av motsägelser, men att den rättsligt inte kommer att kunna sätta stopp för missionsverksamhet i landet. Trots det har både utländska missionärer, turister och ryssar blivit bötfällda för olaglig mission.

– De troende har under de här senaste månaderna känt en stor press på sig, säger Anatoly Pchelintsev.

– Problemet är att tjänstemännen och polisen tror att den nya lagen säger att all missionsverksamhet är förbjuden.

I 23 år har Anatoly Pchelintsev och hans kollegor genom organisationen ”The Slavic Center for Law and Justice” kämpat för att utbilda och informera tjänstemän, politiker och allmänheten i frågor kring religionsfrihet och evangelisk kristendom. De har bland annat publicerat 43 böcker i ämnet.

– Jag trodde att samhället skulle börja förstå de här frågorna, men i stället ökar arbetsbördan för oss. Ryska tjänstemän är inte utbildade i dessa frågor – den sovjetiska regimen lyckades med sin sak. Folk förstår inte djupet i religiösa frågeställningar.

Vägen framåt ligger därför i att utbilda myndigheter och tjänstemän i frågor som berör religion och religionsfrihet, menar Anatoly Pchelintsev.

Under sitt besök i Sverige tackade han Ljus i Öster och alla de människor som under Sovjettiden arbetade för att på olika sätt föra in kristen litteratur till de troende i landet. Anatoly Pchelintsev var extra fascinerad av den korvburk som Ljus i Öster hade ståendes på kontoret. Genom att förpacka små biblar med Nya testamentet i konservburkar som såg ut att innehålla korv kunde de smugglas in i Sovjetunionen. I konservburkarna låg även en liten flaska med vatten som kluckade precis som korv skulle ha gjort i konserven.

– Den här är fantastiskt! Den borde finnas på museum i Ryssland, säger Anatoly Pchelintsev under seminariet.

Se seminariet från den 8 november här ovan.

Läs också artikeln:

”Det pågår en systematisk och medveten diskriminering”

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Alla barn ska veta att Jesus älskar dem

Alla barn ska veta att Jesus älskar dem

”Detta är precis vad jag är kallad att göra”

”Detta är precis vad jag är kallad att göra”

Ungdomar möter Jesus på fotbollsplanen

Ungdomar möter Jesus på fotbollsplanen