oktober 29

Situationen i Kina just nu

Blogg, Kina

0  comments

”Öppna upp! Öppna upp! Öppna upp!”

På Facebook delas en video som redan passerat 850 000 visningar. En kinesisk predikant ropar till ett par ögon att de ska öppna sig i Jesu namn. Efter flera försök händer det. Ett il av glädje och chock kommer över kvinnan. Hon är inte blind längre, hon ser. Överväldigad av Jesu nåd hoppar hon runt och klappar sina händer.

Jesus fortsätter nå nya längtande hjärtan varje dag bland den enorma befolkningen i Kina, och det vill djävulen stoppa på alla sätt. Här kommer några utmanande punkter från vårens rapporter:

Förföljelsen ökar dramatiskt

År 2017 greps 3000 kristna i Kina. År 2018 var det fler än 100 000 som arresterades. År 2019 är inte över, men vi har redan passerat den siffran. Förföljelsen fortsätter öka i Kina. Det har också skett
en förändring i vem som drabbats på senare tid. Förut var det främst den kristna personen, nu riktas det mot hela familjen. Det har till exempel blivit svårare för barn till kristna att få gå en utbildning.

”Utegångsförbud” med lite hjälp från Google

Registrerade kristna ledare i Kina måste nu fråga regeringen om lov innan de reser bort ens för en dag. Programmet kallas för ”The outbound system”, (utresesystemet). Till hjälp i regelverken mot kristna, är landets övervakningsteknologi. Nu sägs Kina även få hjälp av Google att utveckla detta. Företaget nekar, men både amerikanska militären och kongressen har varnat.

– Kina har arbetat med att ta fram ett nationellt övervakningssystem som övervakar alla medborgarna hela tiden, inkluderat pastorer
och kristna arbetare i norra Kina, och nu verkar det som att de
får lite hjälp från västerländska företag, skriver vår partner Back to Jerusalem.

Får inte köpa flygbiljetter

Vi har tidigare skrivit om hur myndigheterna tagit fram ett system som ger medborgarna sociala kreditpoäng baserat på hur ”tillför- litlig” man är. Poängen baseras på ens livsstil; var man spenderar sin fritid, vem man är vän med, hur bra man gör sitt jobb. Att gå till kyrkan eller umgås med kända kristna sänker din kredit direkt. I juli nekades 2,5 miljoner människor från att köpa flygbiljetter och 90 000 från att köpa tågbiljetter, på grund av låga sociala poäng. Men det blir värre än så. Många kristna sparkas från sina jobb och vräks från sina hem på grund av låga poäng. Att få sjukvård och äga ett pass kräver också ett högre poängvärde.

Kristna sparkas från sina jobb

Sluta gå till kyrkan! Det var kravet som broder Pan Fei fick, men valde att ignorera. För det ”brottet” tvingades han att skriva under sitt eget uppsägningsavtal. Under rubriken anledning fyllde han i:
– Eftersom jag tror på Jesus Kristus, Guds ende Son och mänsk- lighetens Frälsare, så har min anställning hos Yonghui Stormarknad upphört.

Under en räd i Pan Feis församling i början av året var det många som greps och misshandlades svårt. De släpptes med en varning om att inte besöka den underjordiska kyrkans möten igen.

Söndagarna ställs in

En av de största församlingarna i Shanghai kan inte längre träffas på söndagar. Det är för farligt. Det är nämligen då polis och myndigheter förväntar sig att kristna ska samlas. Nu träffas församlingen en annan veckodag, och med kort varsel.

– Nu får vi bara meddelanden som säger att en gudstjänst kommer att äga rum om en timme eller två. Det här är ett sätt för oss att ändå veta när ett möte börjar, men det ger varken oss eller myndigheterna någon tid att planera något, berättar en kvinna i församlingen. För henne är det viktigare än allt att få komma tillsammans, så hon släpper det hon håller på med och beger sig dit. På den senaste samlingen hade flera hundra kristna tänkt likadant och de sågs i en liten lokal i ett höghus. Utanför spejade troende butiksägare, redo att skicka ett meddelande om de såg något misstänkt.

Kinas pastorer kastar sina telefoner

– Situationen i Kina är väldigt svår, berättar pastor Joshua. Jag har stängt av alla mina telefoner och kommunicerar genom alternerande telefonnummer ägda av andra bröder i kyrkan.

Joshua tillhör ett nätverk på fem pastorer och är den enda som fortfarande har telefon. De andra har kastat sina. Bland annat för att pastorer skickats till oregistrerade fängelser de senaste månaderna. Hittills det här året har det inte varit säkert att träffa några av våra nationella arbetare ansikte mot ansikte för att få rapporter. Det är första gången på 20 år. Och det är inte bara med oss de inte kunnat kommunicera, de är för farligt för dem att kontakta sina team. De måste lita på att alla kan verka självständigt.

Kors plockas ner från kyrktak

På morgonen stod de där och blickade uppåt medan en kran lyfte ner korset från taket. En stark påminnelse under påsk- högtiden om vad det innebär att ta sitt kors och följa Jesus. Samma församling i Linyi, i Shandong-provinsen, hade tidigare sett sina ledare gripas och stormats av ett SWAT- team på 100 personer. Synliga kristna symboler fortsätter suddas ut i Kina. Men medan fysiska kors kan plockas ner, så kan ingenting hindra kraften från Jesu kors att verka i människors liv.

500 hemliga agenter infiltrerar kyrkan

Allra svårast har det varit att stoppa tillväxten av kristna bland unga, tycker myndigheterna. Nu testar man en ny strategi för att ta reda på var mötena är, vilka ledarna är och vilka metoder man använder för att undvika att bli upptäckta. I centrala Kina har regeringen gett 500 hemliga agenter i ”studentålder” uppdraget att utge sig för att vara intresserade av att bli kristna, och infiltrera församlingarna.
– De flesta av våra nya konvertiter nu för tiden är unga människor som letar efter mål och mening. Regeringen vet det och försöker komma åt hjärtat av våra utåtriktade aktiviteter, berättar en pastor.

Ska vi våga göra evangelisationsinsatser för att nå de onådda? Ska vi vara försik- tiga med vilka nykristna som vi bjuder in i vår hemliga gemenskap? Regeringen vill så in rädsla i församlingarna och få dem att backa från sin viktiga kallelse – att nå de onådda.

20 muslimer har blivit frälsta

Men trots allt negativt som sker så finns det mycket att tacka Gud för. Människor blir frälsta varje dag. Vi har precis fått höra att en av våra nationella missionärer i Kina, tillsammans med sin familj, lett 20 muslimska kineser till tro på Jesus Kristus.

Stöd kristna i ett allt mer stängt Kina

Vi bemöter det ökade trycket med fler arbetare till skörden och har under 2019 börjat stötta ytterligare 50 nationella arbetare i västra Kina. Har du möjlighet, stötta Guds arbetare i Kina med en extragåva.

Nationella missionärer 2018: 30
Nationella missionärer 2019: 80
Varje missionär stöds med: 100 USD/ mån (ca 965 sek)

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Alla barn ska veta att Jesus älskar dem

Alla barn ska veta att Jesus älskar dem

”Detta är precis vad jag är kallad att göra”

”Detta är precis vad jag är kallad att göra”

Ungdomar möter Jesus på fotbollsplanen

Ungdomar möter Jesus på fotbollsplanen