oktober 5

Till minne av Broder Andrew

Blogg

0  comments

Open Doors grundare Anne van der Bijl, även känd som broder Andrew, har dött vid en ålder av 94 år. Van der Bijl dog i sitt hem i Nederländerna den 27 september 2022, omgiven av sin familj. Han var grundare till organisationen Open Doors – en internationell organisation som hjälper förföljda kristna över hela världen.

Broder Andrew och Open Doors är väl kända i missionskretsar och har många gånger samarbetat med Ljus i Öster. Inte minst genom bibelsmuggling in till forna Sovjet.

Andrew växte upp i staden Witte, Holland. Under senare delen av sin uppväxt upplevde han en stark kallelse att tjäna Gud och sökte då till en missionsskola hos WEC (World Evangelisation Crusade) i England. Hans flickvän opponerade sig mot hans planer och hotade med att lämna honom om han reste till bibelskolan. Men längtan att lära sig mer om Gud och mission var så stark att han ändå åkte han till London i september 1953. Han saknade då kunskaper i engelska och det fanns inte ens plats på skolan den terminen. Efter att ha jobbat i London en tid så blev det en plats ledig för honom på WEC-skolan.

När Broder Andrew återvänt till sin hemort i Nederländerna började han resa med biblar till det kommunistiska Östeuropa. 1955 reste han till Polen. Väl där upptäckte han att den kristna kyrkan bakom järnridån var i desperat behov av Guds ord, och biblar var mycket svåra att få tag på. Broder Andrew fyllde en resväska med kristen litteratur som han smugglade in bakom järnridån. Det blev starten på Open Doors arbete. I dag arbetar Open Doors i över 60 länder för att hjälpa kristna som förföljs, och har över 1 400 medarbetare världen över. Många medarbetare arbetar, precis som broder Andrew, i hemlighet för att nå kristna som behöver stöd och hjälp.

Broder Andrews betoning av att ”finnas på plats, att vara där” och inte bara skicka pengar eller förnödenheter, är något som sätter sin prägel på Open Doors arbete. Att möta den förföljda kyrkan och spendera tid med förföljda kristna är något som återkommer gång på gång. 

Efter att järnridån fallit engagerade sig Andrew särskilt för den muslimska världen och gjorde många resor till bl.a mellanöstern. Där presenterade han Jesus Kristus för muslimska politiska ledare.

Ljus i Öster tackar Gud för Broder Andrew och de betydelsefulla avtryck han gjort genom sitt liv. Hans positiva tro lever nu vidare genom svenska Open Doors och genom hans böcker ”Guds Smugglare”, ”Smugglingens etik” (1974), ”Guds Agent”(1984) samt ”Och Gud ändrade sig – för att hans folk vågade be”.

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Från utkastad till utsänd

Från utkastad till utsänd

Sommarjobbare till konferenser

Sommarjobbare till konferenser

Direktor

Direktor