augusti 31

Tre kristna bötfällda för mission i Ryssland

Blogg

0  comments

Federation, St. Petersburg

Tre kristna bötfällda för mission i Ryssland

Nu har Rysslands nya antiterrorlagar börjat påverka religionsfriheten i landet. De första personer som dömts för olaglig missionsverksamhet är kristna.

Det var den 6 juli som president Vladimir Putin skrev under ett nytt paket med antiterrorlagar i Ryssland. Lagarna blev hårt kritiserade av kristna över hela landet. De trädde i kraft den 20 juli och omdefinierar begreppet ”mission” samt förbjuder all missionsverksamhet som inte registrerats hos ryska myndigheter.

I den nya lagen står det att mission är all ”verksamhet av en religiös grupp (samfund) som syftar till att sprida information om sin lära bland icke-medlemmar (eller anhängare) till denna grupp för att involvera dessa människor i sin verksamhet”. Exakt hur lagen skulle komma att tolkas av rättväsendet var till en början oklart. Men efter det att två utländska pastorer och en rysk baptistpastor dömts till böter för att ha bedrivit oregistrerad mission (enligt den nya definitionen) börjar bilden att klarna för kristna organisationer och kyrkor i Ryssland.

Forum 18 rapporterar att den ryska baptistpastorn dömdes till böter efter att polisen invaderat ett barnläger i regionen Jamalo-Nentsien samma dag som den nya lagen trädde i kraft.

De två utländska pastorerna som har dömts är båda bosatta i Ryssland. Ledaren för kyrkan Christ Embassy i staden Tver anhölls av polisen när han utförde en dopförrättning i en pool på ett sanatorium. Polisen försvarar gripandet med att säga att de har skyldighet att skydda allmän ordning. Enligt domstolens bedömning hade pastorn genomfört religiösa riter och ceremonier, hållit i samlingar, propagerat sin tro på internet samt utfört missionsaktiviteter utan godkänt tillstånd under flera månader, skriver Forum 18.

I mitten av augusti greps och dömdes även en frilansande amerikansk baptistpastor efter att ha hållit religiösa möten i sitt hem. Pastorn påstås ha gjort reklam för mötena på en anslagstavla i närheten av sin bostad. Men enligt Forum 18 hävdar pastorn själv att detta inte stämmer. I stället ska pastorn ha lagt information om mötena i privata brevlådor och han ska också ha delat ut information till människor han personligen träffat. Samma dag som den amerikanska baptistpastorn kallades in på förhör ställdes han inför rätta. Eftersom allt gick så fort hade pastorn aldrig möjlighet att tillkalla sin egen advokat.

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Från utkastad till utsänd

Från utkastad till utsänd

Sommarjobbare till konferenser

Sommarjobbare till konferenser

Direktor

Direktor