januari 5

Turkiet: Ökat hot hindrar inte Kanal Hayat

Blogg

0  comments

anti-jul-propaganda_turkiet

Turkiet: Ökat hot hindrar inte Kanal Hayat

Trots ökat hot mot kristna i Turkiet fortsätter den kristna tv-stationen Kanal Hayat få in nya vittnesbörd om människor som kommit till tro på Jesus. ”Läget är spänt men det har inte påverkat oss i någon större utsträckning”, berättar vår kontakt som arbetar för Kanal Hayat.

Under 2016 ökade terrordåden markant i Turkiet. Samtidigt har det misslyckade statskuppförsöket i juli 2016 lett till att president Erdogan försökt stärka sin makt genom att gripa och åtala tiotusentals domare, åklagare, militära tjänstemän, lärare, journalister och andra civila. De politiska spänningarna är påtagliga och känns av överallt, berättar vår kontakt.

President Erdogans försök att rensa landet på meningsmotståndare befaras även drabba de kristna. Redan nu har många amerikanska missionärer drabbats.

– Många av missionärerna som ansökt om förlängt visum har fått avslag. Jag själv behöver inte visum för att åka ned på kortare besök och har därför inte drabbats, säger vår kontakt som arbetar för Kanal Hayat.

Han känner personligen Andrew Brunson – den amerikanska protestantiska pastorn som sedan oktober suttit häktad. Han precis som andra påstådda ”meningsmotståndare” i Turkiet anklagas för att ha samröre med den muslimske exilpredikanten Fethullah Gülen som befinner sig i USA och har pekats ut av den turkiska regeringen som ansvarig för kuppförsöktet i juli. Detta är dock en anklagelse som vår medarbetare för Kanal Hayat starkt betvivlar:

– Andrew själv förnekar det och jag tror jag att det är falska anklagelser. De har inte lagt fram några riktiga bevis. Eftersom det är undantagstillstånd i landet, kan de göra lite vad som helst nu. Det vi undrar nu är om han kommer få en rättvis rättegång eller inte.

Enligt Andrews Brunsons fru sitter Andrew häktad utan någon kontakt med världen utanför. Han har haft ett besök av sin familj endast vid ett tillfälle och sin advokat tre gånger sedan oktober, skriver World Watch Monitor.

På nyårsnatten skedde ytterligare ett terrorattentat i Istanbul. Denna gång riktade sig dådet mot en nattklubb som anordnat ett nyårsfirande. Ett meddelande på Twitter visar att regeringen bara några dagar före attentatet fört en propagandakampanj mot att fira jul och nyår. I kampanjen betonar man att dessa är västerländska högtider som inte hör hemma i den muslimska traditionen, skriver Svenska YLE.

– Det finns en känsla av otrygghet och spänning som alla känner av. Speciellt i de östra delarna av landet. Vi tänker mycket på våra producenter och team som arbetar ute i landet med uppföljning, men de har inte rapporterat att de känner sig mer förföljda än tidigare. Situationen har därmed inte påverkat Kanal Hayat i någon större utsträckning, säger vår kontakt.

Han berättar att Kanal Hayat, precis som vanligt, tar emot samtal med människor som berättar att de tittat på den kristna tv-kanalen och därigenom kommit till tro på Jesus. Uppföljningsteamen i östra delen av landet, där majoriteten är konservativa muslimer, känner av spänningarna men har ännu inte blivit direkt hotade.

Strax före jul fick Ljus i Öster ta del av flera vittnesbörd från människor som kommit till tro genom Kanal Hayat. Här är tre av dem;

Från Dilek i Ankara: ”Jag kom att se på er kanal av en händelse. Det var som att jag kunde känna mitt hjärta förvandlas medan jag lyssnade och tittade. Nya tankar flödade innuti mig… Jag har försökt komma i kontakt med en kyrka i min stad men lyckades inte.” (Denna kvinna har nu fått hjälp att komma i kontakt med troende i hennes stad)

Från Izzettin i Diyarbakir: ”Jag är 70 år gammal. Efter att ha sett på Kanal Hayat känner jag att jag behöver läsa Nya testamentet.”

Från Veysel i Mersin: ”Jag lärde känna Jesus Kristus genom Kanal Hayat och jag har beslutat att gå i Hans fotspår. Var snäll och skicka en Bibel och kristna böcker till mig. Jag vill gå till en kyrka i mitt område och träffa andra kristna.”   

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Från utkastad till utsänd

Från utkastad till utsänd

Sommarjobbare till konferenser

Sommarjobbare till konferenser

Direktor

Direktor