juli 21

Ukrainska barn nås genom läger

Blogg

0  comments

Ukrainska barn

Ukrainska barn nås genom läger

Under somrarna genomförs hundratals evangeliserande barnläger i Ukraina. En del av dessa läger har varit starten på nya församlingar.

Natalia Khutorna arbetar mycket med sommarens läger och är en av de nationella missionärer som Ljus i Öster stödjer i Ukraina. Hon arbetar i en region i norra delen av landet med få evangeliskt kristna. Förra året genomförde de 26 läger.

– Det är det mest effektiva sättet för evangelisation. I slutet på lägret kommer även föräldrar och släktingar och lyssnar på vad barnen lärt sig.

Ett läger pågår under tre till sju dagar och inleds med en kampanj där byns alla barn bjuds in. Varje dag klockan tio samlas sedan barnen för genomgång av dagens aktiviteter. Olika uppgifter ska genomföras som kan handla om musik, sport och pyssel. Dagen avslutas med en kort bibelberättelse.

– I vissa byar är det här årets höjdpunkt. Det kan vara den enda underhållningen som barnen har, berättar Larisa Murakh som är ansvarig för barnverksamheten inom pingstunionen.

När lägret nått sitt slut bjuds närstående in för en uppvisning då barnen berättar vad de lärt sig. På detta sätt skapas många kontakter som sedan följs upp och utvecklas. Ofta fortsätter de som arrangerat lägret arbetet i byn genom att erbjuda barnen en aktivitet en gång i veckan. Ett av barnen som varje lördag kom till kyrkans aktivitet, förbjöds av sin mamma att gå dit igen. Flickan berättade för ledaren i kyrkan att hon hade lärt sig att be, så varje kväll bad hon och nu hade hon även lärt sin lillasyster att be.

– Det är så oerhört värdefullt att ha fått lära flickan att be, även om hennes mamma inte är överens med oss, säger Larisa.

Under 2016 genomfördes närmare 700 barnläger med cirka 48 000 barn som deltagare. Eftersom lägren ibland genomförs i byar där det inte finns någon evangelisk kyrka, har det hänt att ett läger blivit början på en församlingsplantering. I en by startades det en tonårsklubb efter att lägret var slut och en dag kom två killar i 13-årsåldern dit. De berättade att de hade varit på ett läger när de var nio år och hade nu hört talas om tonårsklubben. I dag är de aktiva i kyrkan.

– Vi sår med hopp. Vi gläder oss över att få arbeta med barn tillsammans med Gud. Jag tror att samhället kommer förändras genom arbetet med barn, säger Larisa.

– Jag blir glad när barnen kommer och pratar med mig utifrån deras barnsliga ärlighet. De talar ord från Gud, säger Natalia.

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Alla barn ska veta att Jesus älskar dem

Alla barn ska veta att Jesus älskar dem

”Detta är precis vad jag är kallad att göra”

”Detta är precis vad jag är kallad att göra”

Ungdomar möter Jesus på fotbollsplanen

Ungdomar möter Jesus på fotbollsplanen