juni 29

Möter människor i Kina genom konst

Blogg, Kina

0  comments

Achim_webb

Möter människor i Kina genom konst

Achim Gerber, föreståndare för kulturcentret TCG Nordica i Kina, är på besök hos Ljus i Öster i Sverige. Nu uppmuntrar han kristna svenskar att använda konsten som ett sätt att skapa dialog.

– Konst och musik får en avväpnande effekt. Det blir enkelt att samtala med människor. Och det kan bli väldigt djupa tankar om livet som dyker upp. Jag har haft väldigt många bra konversationer med människor – både kineser men också utlänningar, säger Achim Gerber.

Sedan år 2001 har TCG Nordica verkat i Kina. Kulturcentret driver ett konstgalleri men har också en scen där många professionella artister har uppträtt. De driver dessutom en dansskola, en musikskola och anordnar kulturresor där människor får ett unikt tillfälle att mötas över kulturgränserna. Och det är just möten som är centralt för verksamheten. På kulturcentret kopplas människor samman – människor med olika intressen och kunskaper om konst, människor från olika länder och även med olika religioner.

På besök i Sverige berättar Achim Gerber att kulturcentret ses som en neutral plats där människor vågar samtala om allt möjligt. Och det är inte ovanligt att samtalen kommer in på ämnen om värderingar, livsåskådningar och tro.

– I dialogen kan jag dela med mig av min tro. Men eftersom det är utifrån mitt sätt att se på konst blir mina åsikter inte kontroversiella eller påtvingande.

Ljus i Öster har under många år varit med och stöttat flera av TCG Nordicas projekt. Kulturcentret ligger i staden Kunming och har blivit populärt för både kinesiska och utländska turister. Under de största satsningarna, som vanligtvis sker under julen, brukar mellan 2000-3000 människor delta.

–  Jag skulle vilja uppmuntra alla svenskar att våga använda konst och musik som ett unikt sätt att konversera. På så sätt kan man möta alla typer av människor. Människor utifrån känner inte att de behöver förändras för att delta i dialogen. De får vara som de är. Vi har besökare och utställare som aldrig skulle gå in i en kyrka – men som väljer att komma till Nordica, säger Achim Gerber.

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Från utkastad till utsänd

Från utkastad till utsänd

Sommarjobbare till konferenser

Sommarjobbare till konferenser

Direktor

Direktor