september 1

Varför är det så provocerande att vara kristen?

Blogg

0  comments

Man sa om de första kristna ”se hur de älskar varandra”. Men trots att Jesu efterföljare i 2000 år kännetecknats av en chockerande kärlek, generositet och frid har Guds folk ständigt varit utsatt för förföljelse. Från romarrikets arenor där kristna fick möta vilda djur, till Islamiska Statens halshuggningar i nutid. Radikal kärlek möter radikalt våld. Varför då? Vad är det som är så provocerande med att följa Jesus? Vad är det som människor inte kan tåla? 

Den godhet som Jesu tjänare utstrålar, är så oförklarigt provocerande, för att den utmanar i den osynliga världen. Där är det fullt krig. Paulus påminner: ”Vi kämpar inte mot kött och blod, utan mot furstarna, mot makterna, mot världshärskarna här i mörkret och mot ondskans andemakter i himlarymderna”. (Ef 6:12-13)

Vi märker det i Kina, där myndigheterna förbjöd de kristna från att hjälpa sina medmänniskor mitt i Coronakrisens lidande. Varför just nu? Jo de har nämligen insett att de kristnas uppoffrande kärlek i svåra tider berör människor ännu starkare. Risken att fler blir frälsta ökar, och måste stoppas. Kärlekshandlingen hotar mörkrets imperium. 

De kristna, med Jesus som Herre, sätter människor fria från slaveri under mörkret med sina kärleksgärningar, sina böner och ord av sanning, och mörkrets furste tål det inte. Han gör utstuderade ”listiga angrepp” (Ef 6:11) för att stoppa ljusets tjänare från att föra människor ”från mörker till ljus och från Satans makt till Gud, så att de får syndernas förlåtelse och en plats bland dem som helgats genom tron”. (Apg 26:18)

Mitt i den här kampen står vi allihop. Alla Jesu efterföljare i hela världen kämpar denna goda kamp. Men för Ljus i Östers lokala hjältar ute på fälten i några av världens farligaste länder för kristna, blir kampen påtaglig och förföljelsen snarare regel än undantag. Det kostar allt! 

Mitt i detta har vi möjlighet att vara varandras bönesvar. När våra syskon bett att Gud ska gripa in har Ljus i Östers understödjare skickat hjälp i precis rätt stund. Tillsammans har vi fått förse med sjukvård efter tortyr, ordnat med juridisk hjälp vid orättvisa förhandlingar, och betalat den dyra boten efter en våldsam polisräd vid ett ”olagligt” bönemöte. Vi har fått bli använda av Gud när Han vill säga ”Se, jag är med er alla dagar” (Matt 28:20) till församlingen i den östra delen av världen. Vi har fått sprida ljus, i öster.  

Barnabasfonden är Ljus i Östers öronmärkta stöd för de som betalar ett högt pris och drabbas av förföljelse. Namnet betyder ”tröstens son”.

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Från utkastad till utsänd

Från utkastad till utsänd

Sommarjobbare till konferenser

Sommarjobbare till konferenser

Direktor

Direktor