februari 16

Visar på Jesus genom dansen

Blogg

0  comments

Hård träning och disciplin. Det var vad Chen Jia fick lära sig att dans handlade om. När hon sedan mötte en danspedagog som var kristen förändrades allt. Plötsligt insåg hon att dansen var en gåva från Gud. I dag är hon själv danslärare och har fått möjlighet att leda flera unga tjejer till tro.

Chen Jia väte upp i staden Kunming i södra Kina. Men redan när hon var 11år flyttade hon till Kinas huvudstad Beijing för att utbilda sig på en av stadens bästa dansskolor. Utbild- ningen var hård och strikt. Väldigt sällan ck Chen Jia ta emot någon uppmuntran från lärarna. De talade aldrig om passion eller att dansa utifrån sitt hjärta. När Chen Jia tog examen var hon en tekniskt duktig dansare, men hon kände sig nedbruten. Självförtroendet var i botten och hon hade tappat all inspiration. Då kom hon

i kontakt med kulturcentret TCG Nordica i Kunming. På centret fanns några danslä- rare som var kristna. Stämningen i deras danssalar var helt annorlunda än det som Chen Jia stött på tidigare.

– De var alltid glada och uppmuntrande. När jag mötte konstnärer och dansare som var kristna blev jag så berörd över de- ras sätt att älska människor, säger Chen Jia.

Efter en tid fick Chen Jia möjlighet att vara med i ett utbytesprogram via TCG Nordica. Kulturcentret tog med unga dan- sare till en dansfestival i Sverige. Under hela resan umgicks Chen Jia med olika konstnärer som fick henne att fundera kring tro.

– Jag upplevde mycket saker under den resan. Jag trodde inte på Gud innan jag åkte, men av någon anledning bad jag min första bön när jag mellanlandade med ygplanet i ailand. Jag kunde inte tala engelska och blev rädd när jag såg att ingenting var skrivet på kinesiska. Så fort jag hade bett Gud om hjälp hittade jag människor som kunde hjälpa mig.

När Chen Jia kom tillbaka till Kina ck hon kontakt med en kristen tjej som tog henne till en kyrka. Så småningom överlät hon sitt liv till Jesus. Ett år senare ck Chen Jia möjlighet att återvända till Sverige – denna gång med en kristen tro.

Chen Jia var 17 år när hon tog emot Jesus. I dag är hon 30 år och har hunnit växa i sin tro. Hon har fått lärjungaträning och berät- tar gärna för människor om Jesus. I Kina är det inte möjligt att uttrycka sig lika öppet som i Sverige, men Chen Jia har alltid känt av Guds beskydd.

Sedan tre år tillbaka är hon själv ansvarig för en dansstudio och håller i era dansklasser. I relationer som byggts genom danskurserna har Chen Jia fått leda era ungdomar till tro.

– En av kurserna heter dans och tillbedjan. Både kristna och icke kristna kommer dit för att dansa. Jag lär ut hiphopdans. Det är populärt i Kina, men det nns mycket musik i den urbana miljön med väldigt dåliga texter. Därför använder jag ofta instrumental musik. Jag brukar även mixa låtarna med gospelmusik med kristna texter. Musiken och koreografi gör skillnad. De som visar in- tresse kan jag ta med till kyrkan. Jag har hållit i smågrupper där vi läser bibeln, pratar och ber för de tjejer som vill komma, berättar Chen Jia.

– Genom konsten kan man nå människors hjärtan. De ställer frågor, söker och ser själva.

För flera av kursdeltagarna har Chen Jia blivit en förebild. Även de ungdomar som inte är kristna uppskattar hennes sätt att vara.

– Det kanske är för att de ser den fri- het och glädje jag har i mina rörelser när jag dansar. När jag blev kristen ck jag en frihet i mitt hjärta som gjorde mig mer öppen. Jag har lärt mig att Gud har gett mig dansen för att uppfylla hans vilja. Nu vill jag nå alla unga tjejer i staden.

FÖRLORAD OCH FUNNEN

I april var Chen Jia tillsammans med två andra dansare och en grupp musiker från Kina på turné
i Skandinavien. De uppträdde med föreställningen ”Lost and found” (Förlorad och funnen) i samarbete med Ljus i Öster. Dansarna blandade klassisk kinesisk och modern dans.

TCG NORDICA

TCG Nordica är ett skandinavisk- kinesiskt kulturcentrum i staden Kunming i södra Kina. De arbetar utifrån visionen att ”stimulera till re ektion kring människans värde uttryckt i olika konstformer”.

FOTNOT: Personen på bilden är inte densamma som i artikeln.

DELA GÄRNA ARTIKELN I SOCIALA MEDIER!

0 shares

Läs de senaste blogginläggen

Alla barn ska veta att Jesus älskar dem

Alla barn ska veta att Jesus älskar dem

”Detta är precis vad jag är kallad att göra”

”Detta är precis vad jag är kallad att göra”

Ungdomar möter Jesus på fotbollsplanen

Ungdomar möter Jesus på fotbollsplanen